Kat laten afvallen met meerdere katten
Een kat met overgewicht laten afvallen kan al lastig zijn, en al helemaal wanneer je meerdere katten hebt, waarbij er maar één hoeft af te vallen. Zelf heb ik zeker ervaring met dit probleem en meerdere oplossingen geprobeerd. Vandaag de dag kan ik vol trots vertellen dat het eindelijk is gelukt. Graag deel ik het antwoord op de volgende vraag: hoe laat ik mijn kat afvallen met meerdere katten?
Er zijn meerdere oplossingen om een kat met overgewicht af te laten vallen in de buurt van andere katten. Je kunt er bij in de buurt blijven, elke keer wanneer je voer geeft, zodat de kat met overgewicht er niet vandoor gaat met het andere voer. Je kunt het voerbakje van de kat(ten) zonder overgewicht op een plek zetten waar de kat met overgewicht niet bij kan. Ook kun je werken met automatische voerbakken, waarbij de voerbak enkel opengaat voor de kat met een chip. Nog een oplossing is om de dikkere kat veel te laten bewegen, zodat hij meer calorieën verbrandt.
Ook andere manieren om je kat te laten afvallend deel ik graag in dit artikel. Wanneer is je kat dan eigenlijk te dik en welke gevolgen en risico’s brengt het met zich mee? Daar vertel ik je graag meer over.
Kat laten afvallen
Om je kat af te laten vallen zijn er meerdere manieren. Zo kun je allereerst bekijken of je hem eventueel minder voer kunt geven. Dit moet uiteraard wel veilig gebeuren; bekijk dit bij voorkeur samen met je dierenarts. De richtlijn is om niet meer dan 1 tot 2% van het (totale) lichaamsgewicht te verliezen, per week. Wanneer jouw kat bijvoorbeeld 7 kilo is, mag hij niet meer dan 140 gram per week verliezen.
Ook is er speciaal dieetvoer voor katten met overgewicht. Zelf heb ik ervaring met het Hill’s Prescription Diet Feline R/D Weight Reduction (met kip). Ik ben hier heel erg tevreden over en geef het nog steeds. Je kunt er ook voor kiezen om normaal voer te kopen, waar veel vlees in zit en dat licht verteerbaar is. Wanneer je overstapt naar ander voer moet dit wel geleidelijk gebeuren, in stapjes. Katten staan erom bekend dat hun maag slecht tegen veranderingen kan, waardoor ze snel aan de diarree raken. Ga hier dan ook voorzichtig mee om.
Je kunt er tevens voor kiezen om weinig tot geen kattensnoepjes of -snacks te geven. Hier kunnen namelijk veel calorieën in zitten. Wanneer je dit toch graag aan je kat wilt blijven geven, kun je het beste op zoek gaan naar snacks die minder calorieën bevatten. Of stop het in een (rubberen) voerbal of voerpuzzel. Bij caloriearme snacks kun je denken aan Catnip (kattenkruid) of bijvoorbeeld mager vlees (zoals kip) of vis.
Ten slotte is beweging natuurlijk altijd goed. Zelf gooi ik weleens met balletjes, maar je moet maar net een kat hebben die het leuk vindt om daar achteraan te rennen. Er zijn ook andere ‘speeltjes’ waarbij de katten zichzelf kunnen vermaken, denk bijvoorbeeld aan een klimpaal of speeltunnels. Het beste is om de speeltjes af en toe op te bergen, en op bepaalde momenten terug te leggen. Dan blijven ze geïnteresseerd.
Dieetvoer en andere katten
Allemaal leuk en aardig dat dieetvoer of ‘minder eten geven’, maar hoe kun je dit voer gescheiden houden van je andere kat(ten), en hoe zorg je er dan voor dat hij het voer van de andere kat(ten) niet blijft stelen. Zelf heb ik momenteel twee verschillende voerbakken om het voer gescheiden te houden. Ik heb namelijk één kat die veel overgewicht had (mijn dierenarts gaf aan dat hij richting kattendiabetes ging) en nog één andere kat die slank is en absoluut niet hoeft af te vallen. Ik wilde mijn dikkere kat laten afvallen middels minder voer en daarnaast wilde ik dat mijn andere kat nog steeds kon blijven eten wanneer hij wilde.
Wij hebben destijds twee voerbakken aangeschaft van Surefeed (de Microchip Petfeeder). Je kunt de bakken koppelen aan één of meerdere katten met een chip of een halsbandje met een ‘tag’. Die tag werkt hetzelfde als een chip en is voor de katten die niet gechipt zijn. Ze kregen dus allebei een eigen voerbakje, waarbij de slanke kat altijd een bak vol met brokken had en kon eten wanneer hij wilde. De dikkere kat kreeg steeds kleine beetjes, anders at hij alles in één keer op.
Toen we na een tijdje tot de conclusie kwamen dat hij altijd alles meteen weer opat zodra hij dat beetje voer kreeg, vonden we het eigenlijk zonde dat we twee van die voerbakken hadden. Het kwam natuurlijk wel goed uit dat onze dikke kat niet bij het eten van de slanke kat kon, dus dat wilden we graag zo houden. We hebben het bakje van de kat met overgewicht verkocht en hebben toen een andere (tweede) voerbak aangeschaft, waarbij je 6 liter aan brokken kwijt kon en je kat middels een timer kon laten eten. Ideaal!
Het afvallen zelf ging nog niet zo soepel, dus na een tijdje hebben we daar dieetvoer ingedaan. Sindsdien valt hij gezond, maar voldoende af. En hij komt ’s ochtends vroeg niet meer mauwen om eten; twee vliegen in één klap!
Wat is het ideale gewicht van een kat?
Het ideale gewicht is voor iedere kat anders. Verschillende rassen hebben dan ook verschillende groottes, en binnen de rassen zelf zit ook weer verschil. Ik kan hier dan ook niet één antwoord op geven. Gemiddeld weegt een volwassen kat tussen de 3,6 en 4,5 kilo, waarbij poezen vaak wat lichter zijn dan katers. In feit zegt dit helemaal niets, gezien het voor sommige rassen normaal is wanneer ze 8 kilo zijn. Deze cijfers mag je dan ook weer snel vergeten.
Hoe kun je het ideale gewicht dan wel achterhalen? Het is altijd goed om te kijken naar het lichaam van je kat. Als je kat een hangende buik heeft en je de ribben (bijna) niet meer kan voelen omdat er te veel vet overheen zit, zou het zeker kunnen zijn dat hij te dik is. Als je de ribben juist heel goed ziet en er weinig vetweefsel tussen de huid en de botten zit, heeft je kat ondergewicht. Wanneer je jaarlijks naar de dierenarts gaat wordt je kat vaak goed bekeken en gewogen. Die zal het dus ook zeker melden aan je wanneer je kat overgewicht heeft.
Wanneer merk je dat een kat te dik is?
Je kunt merken aan je kat dat hij te dik is wanneer hij wat trager is, oftewel wat minder energie heeft. Dit valt vooral op wanneer je meerdere katten hebt. Natuurlijk kan dit ook komen omdat hem iets anders mankeert, maar dit zou een oorzaak kunnen zijn. Je kat kan bijvoorbeeld ook benauwd worden, en zelfs gaan snurken. Het schoonlikken kan tevens wat lastiger gaan. Wanneer je ziet dat hij er moeite mee heeft om bij bepaalde plekken te komen, zou het dus kunnen zijn dat hij te dik is.
Wat zijn de gevolgen voor een kat met overgewicht?
Als je kat overgewicht heeft kan dit leiden tot verschillende gezondheidsklachten of ziektes. Zo kan je kat last krijgen van diabetes, alveesklierontsteking, leververvetting, hart- en vaatziekten, pijn, tumoren, urinewegproblemen, huid- en vachtproblemen, diarree of juist verstopping, een slechte conditie en/of stress. Dit zijn geen leuke dingen, in dit geval is voorkomen dan ook zeker beter dan genezen. Hopelijk heb je kunnen helpen aan het antwoord op je vraag: hoe laat ik mijn kat afvallen met meerderen katten?