Een kat voorbereiden op de komst van een baby
Katten kunnen ontzettend slecht tegen verandering. Een verandering kan bijvoorbeeld de komst zijn van een andere kat, of zelfs de komst van een baby. Gelukkig kun je al veel doen wanneer er een baby op komst is. Je bent tenslotte 9 maanden zwanger, waardoor je best lang de tijd hebt om de komst voor te bereiden. Hoe doe je dat dan precies, een kat voorbereiden op de komst van een baby? Daar geef ik graag antwoord op.
Een kat kun je voorbereiden op de komst van een baby door tijdig, ruim voor de bevalling, te beginnen met kleine aanpassingen, om zo naar de grote verandering toe te werken. Wees onder andere op tijd met het gereed maken van de babykamer. Eventuele spullen van de katten kun je geleidelijk verplaatsen naar andere ruimtes. Je kunt de toegang naar de kamer alvast ontnemen, gezien je kat er niet altijd in mag zodra de baby er is. Probeer hem wel alvast te laten wennen aan eventuele geuren en geluiden. Denk hierbij aan de nieuwe meubels in huis en eventuele babygeluiden.
Hiernaast zijn er ook andere voorbereidingen die je van tevoren kunt treffen, en ook na de bevalling zijn er dingen die je kunt doen om de komst van je baby zo harmonieus mogelijk te laten verlopen. In dit artikel vertel ik je meer over de voorbereidingen voor, maar ook na de bevalling.
Voor de bevalling
Een kat zal aanvoelen dat er iets aan de hand is zodra je zwanger bent. In het artikel ‘Weten katten dat je zwanger bent?’ leg ik uit hoe dat komt. Helaas is het gevoel dat er iets gaat veranderen niet voldoende om je kat daadwerkelijk voor te bereiden op de komst van een baby. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om er zo goed mogelijk naar toe te werken.
Laten wennen aan kinderen
Je kunt je kat alvast laten wennen aan de aanwezigheid, geluiden en geuren van kinderen. Wellicht heb je jonge kinderen in de familie die je langs kunt laten komen, maar het kunnen ook de kinderen zijn van vrienden of buren. Probeer hier wel voorzichtig in te zijn als je kat dit niet gewend is. Hij kan gestrest raken als het te veel van het goede is.
Ook kun je babygeluiden opnemen en afspelen bij je kat, bijvoorbeeld het huilen of lachen van een baby. Probeer dit overigens wel zachtjes te beginnen en langzaam op te bouwen. Als je niemand kent met een baby of het simpelweg niet wilt vragen, is het ook zeker een optie om de geluiden van het internet te halen. Op deze manier zal je kat er aan gewend zijn (in hoeverre dat kan) zodra jouw eigen baby er is. Daarnaast zullen de babygeuren ook nieuw zijn voor je kat. Je kunt hem er al aan laten wennen door eventuele babyspullen te laten zien en ruiken. Dit kunnen meubels zijn, maar bijvoorbeeld ook de kleding die de baby gaat dragen of bepaalde lotions of poeders.
De babykamer
Probeer de babykamer tijdig gereed te maken. Als het een kamer is waar op dit moment kattenspullen staan, dien je deze langzamerhand te verplaatsen naar een andere ruimte. Doe dat in kleine stapjes, zodat het natuurlijker aanvoelt voor je huisdier. Gezien je een kat niet bij een baby in de buurt mag laten zonder toezicht, is het verstandig om de toegang tot deze kamer alvast te ontnemen. Of in ieder geval de tijden waarvan je zeker weet dat de baby daar gaat slapen. Je kunt dit al vanaf het begin van de zwangerschap doen, maar ook pas een maand voor de uitgerekende datum; dat is helemaal aan jezelf. Als je dit pas doet als de baby er al is, kan je kat de komst van de baby associëren met iets negatiefs.
Een babykamer zul je misschien gaan verven of behangen, en er komen hoogstwaarschijnlijk nieuwe meubels in. Je kat zal dus opnieuw aan de kamer moeten wennen. Probeer hem dan ook af en toe in de kamer te laten, onder jouw begeleiding. Hij zal zijn eigen geur afgeven in de kamer en zal het vrij snel als ‘normaal’ gaan zien.
Niet gaan overcompenseren
Tegen het einde van de zwangerschap ga je met zwangerschapsverlof. Dit betekent dat je lekker veel thuis bent en dus alle aandacht aan je kat(ten) kunt geven. Probeer hierin niet te overcompenseren. Als de baby er eenmaal is kun je ook niet alle aandacht aan de kat geven, en dan zal de verandering veel te groot zijn. Natuurlijk is het goed om aandacht te geven aan je kat, maar probeer dit niet meer te doen dan normaal.
Na de bevalling
Na de bevalling zal er een drukke tijd aanbreken. Een nieuwe baby betekent over het algemeen veel kraambezoek en hoogstwaarschijnlijk ook nog een kraamhulp. Probeer voldoende plekjes te bieden aan je kat zodat hij zich in deze periode goed terug kan trekken. Ook kan het helpen om het bezoek dat langskomt je kat wat lekkers te geven, zodat het niet direct als iets negatiefs wordt gezien.
Dagindeling
Waarschijnlijk heb je vaste tijden waarop je jouw kat eten geeft, of dat je met hem gaat spelen. Probeer hier niet al te veel van af te wijken zodra de baby er is, in hoeverre dat mogelijk is. Als je al weet welke veranderingen eraan zitten te komen, kun je er ook al van tevoren zo veel mogelijk naar toe werken.
Kat en baby samen
Geef je kat voldoende aandacht door nog steeds met hem te blijven spelen, als je dat eerder ook altijd deed. Doe dit tevens in de aanwezigheid van je baby, zodat je kat de baby associeert met iets positiefs. Houd je kat echter niet tegen als hij in het begin probeert te vluchten en zorg voor voldoende ‘verstopplekjes’ zodat hij zich altijd terug kan trekken. Een kat dient op zijn eigen tempo te wennen aan de komt van een baby. Als hij wel bij je baby in de buurt wil komen, is het goed om dit toe te laten en rustig te blijven, en pas in te grijpen als zijn gedrag angstig en/of agressief lijkt te worden.
Laat hem in de buurt als je bijvoorbeeld bezig bent met verschonen van luiers of het voeden van je baby. Onthoud wel dat je hem nooit bij je baby in de buurt mag laten zonder toezicht. Hoe lief je kat ook is, je weet nooit wat er kan gebeuren. Ten slotte is het van belang dat je een kat regelmatig blijft ontwormen en ontvlooien, al helemaal wanneer je baby begint te kruipen.