Katten

Hoe lang moeten katten aan elkaar wennen?

Als je er over na aan het denken bent om er een kat bij te nemen, ben je er vast en zeker nieuwsgierig naar hoe dat precies gaat. Er zijn een aantal manieren om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen, en als het eenmaal zover is kan het soms even duren voordat ze aan elkaar gewend zijn. Hoe lang moeten katten dan aan elkaar wennen? Daar geef ik in dit artikel graag antwoord op.

Hoe lang katten aan elkaar moeten wennen verschilt per kat en per situatie. Sommige katten wennen al binnen een dag aan elkaar, bij andere katten kan het weken duren. Het is dan ook afhankelijk van meerdere factoren. Het ligt onder andere aan de manier waarop katten aan elkaar worden geïntroduceerd, maar ook hoe oud de katten zijn, hoe goed ze zijn gesocialiseerd en welk karakter ze hebben. Het daadwerkelijk ontspannen zijn in elkaars aanwezigheid kan zelfs nog langer duren, omdat daar een bepaalde vertrouwensband voor opgebouwd moet worden. Katten zijn heel erg territoriaal, waardoor een vreemde kat vaak als bedreiging wordt gezien.

Hoe lang katten aan elkaar wennen verschilt dus echt per situatie. Ik kan me voorstellen dat je meer wilt weten over de beste manieren om katten aan elkaar te introduceren. Ook katten kunnen een goede band met elkaar opbouwen of elkaar niet zo leuk vinden, en een goede introductie heeft daar heel veel invloed op. In die zin zijn het net mensen, al uiten katten het natuurlijk wel anders. In dit artikel ga ik graag dieper in op deze onderwerpen.

Verschillen tussen karakters

De ene kat zal meer moeite hebben met een nieuwe, vreemde kat dan de andere. Zo ook met een verhuizing, de ene kat past zich veel sneller aan zijn nieuwe leefomgeving aan dan de andere. Het ligt er onder andere aan hoe de kat zelf is. Je hebt bijvoorbeeld gestreste en angstige katten waarbij het veel langer kan duren, vooral wanneer de manier van voorstellen niet ideaal en/of te snel is geweest. Je hebt ook hele makkelijke katten die meteen bij een eerste blik gewend zijn of er zelfs bijna niet naar omkijken.

Kittens zijn over het algemeen flexibeler in dit proces, vooral wanneer ze pas na 13 weken van hun moedernest gescheiden zijn. Ze zijn dan vaak voldoende gesocialiseerd en passen zich over het algemeen makkelijker aan dan andere oudere katten of kittens die veel te snel zijn weggehaald bij hun moeder en broertjes en zusjes.

Katten aan elkaar voorstellen

Hoe je het beste katten aan elkaar kunt introduceren is door middel van kleine stappen. Neem de tijd voor een langzame introductie. Onthoud dat katten heel territoriaal zijn en het echt als een bedreiging kunnen zien wanneer een andere (vreemde) kat hun terrein betreedt. Laat ze daarom voorzichtig aan elkaar wennen. Dit klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het hoeft echt niet lastig te zijn. Zelfs op de ‘langzame’ manier kan het binnen dezelfde dag nog goed gaan, maar dit ligt ook aan de katten zelf en het tempo dat zij zelf willen aanhouden. De goede volgorde voor een succesvolle introductie is: geur, geluid, zicht en vervolgens de daadwerkelijke fysieke ontmoeting.

Apart houden

Als je een nieuwe kat in huis neemt kun je deze het beste in een aparte kamer laten wennen en je andere kat(ten) in een ander gedeelte van het huis houden. Op deze manier ruikt, hoort en ziet jouw langstzittende huisdier(en) zijn nieuwe huisgenoot niet. Zorg ervoor dat er voor beide ‘kanten’ een veilige ruimte beschikbaar is met alle nodige middelen om te overleven. Denk aan een kattenbak, een krabpaal, een voerbakje, een waterbakje en warme en veilige plekjes om in te schuilen. Houdt de kamer van de nieuwe kat in de eerste fase van de introductie gesloten.

Geur

Probeer na een tijdje een manier te vinden om de geuren met elkaar te ‘mengen’. Zo kunnen de katten elkaars geur ruiken, ondanks dat ze nog steeds gescheiden van elkaar leven. Geur is voor katten ontzettend belangrijk en het zou al heel veel helpen wanneer ze elkaars geur kennen voordat ze elkaar zien. Je zou dit kunnen doen door de katten allebei te aaien zonder je handen tussendoor te wassen en hierin steeds te wisselen, of je zou je katten met een doek kunnen aaien en het vervolgens over de meubels in de andere ruimte verspreiden.

Ontmoeting

Voordat de daadwerkelijke ontmoeting plaatsvindt is het goed om de katten elkaar te laten horen en zien zonder dat ze elkaar fysiek kunnen aanraken. Zelf heb ik ervaring met een deur waar glas in zit, waardoor ze elkaar toch kunnen zien. Als je dit niet hebt kun je jouw nieuwe kat in een reismandje (of hokje) zetten, waarbij je de andere kat(ten) in dezelfde kamer laat komen. Zo voelt de nieuwe kat zich veilig genoeg in zijn mandje en kunnen ze rustig naar elkaar kijken.

Wanneer dit goed gaat, kun je ze voorzichtig bij elkaar in de buurt laten. Dit kan allemaal op dezelfde dag plaatsvinden, maar ook pas na een paar dagen. Doe dit in ieder geval pas als je denkt dat ze er klaar voor zijn. Wanneer een kat wegloopt van de situatie, is het toch beter om het even uit te stellen en het niet verder te forceren. Laat je nieuwe kat zelf uit zijn mandje lopen. Je kunt beide katten wat voer geven in deze situatie. Dit kan als beloning zijn doordat ze elkaar opzoeken op een rustige manier, of als afleiding zodat ze niet al te gefocust zijn op elkaar. Laat ze rustig aan elkaar wennen, en laat er eventueel wat dagen overheen gaan als het tempo te snel gaat.

Gevolgen slechte introductie

Wanneer de introductie veel te snel is geweest, kan dat nadelige gevolgen hebben. Soms merk je pas na een tijdje dat het de band van de katten negatief heeft beïnvloed. Het kan hen veel stress en ongemak bezorgen, zowel tijdens de (slechte) introductie als de periode erna. Ze kunnen elkaar nooit gaan vertrouwen en dat wil je echt voorkomen. Het kan wel lijken alsof ze elkaar tolereren, maar het zou zomaar kunnen zijn dat ze nooit ‘vrienden’ van elkaar worden en dat elkaar altijd als gevaar blijven zien. Er kan een bepaalde spanning hangen, waardoor ze toch altijd een beetje stress ervaren, en dat wil je jouw beestjes echt niet aandoen. Zorg er dus echt voor dat je tijd en moeite besteedt aan een langzame introductie. In het artikel ‘Wanneer zijn katten vrienden?‘ leg ik uit hoe je kunt zien wanneer katten vrienden zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *