Katten

Binnenkat of buitenkat – wat is de juiste keuze?

Vroeger werden katten altijd naar buiten gedaan zodat ze hun behoeftes konden doen. Inmiddels bestaan er al heel wat jaren kattenbakken en hebben we de keuze of we onze katten binnen of buiten laten. Wat is nou eigenlijk de beste keuze, een binnenkat of buitenkat?

Of een binnenkat of buitenkat beter is, hangt af van het karakter van de kat, de woonomgeving en de omstandigheden in huis. Je kunt zelf de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen, om voor jezelf de beste keuze te maken. Er zijn bijvoorbeeld katten die er geen behoefte aan hebben om naar buiten te gaan, al zit het vaak wel in de natuur van een kat om te willen jagen en de omgeving te willen verkennen. Als je aan een hele drukke weg woont, is het wellicht niet optimaal om je kat daar naar buiten te laten gaan. Als het heel erg klein is bij jou, wordt je kat beperkt in bewegingsruimte waardoor het soms beter kan zijn om je kat wél naar buiten te laten gaan. Het hangt dus echt af van jouw eigen situatie.

Voor beide kanten valt wel iets te zeggen, er is niet één antwoord. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, ga ik in dit artikel dieper in op de voor- en nadelen van een binnenkat of buitenkat.

Maken van een keuze

Zoals hierboven beschreven is het maken van de juiste keuze heel erg afhankelijk van hoe en waar je  woont en het karakter van jouw kat. Daarom is er niet voor iedere situatie hetzelfde antwoord. Zo is een drukke weg niet ideaal. Daarnaast is het afhankelijk van wat voor kat je in huis haalt, en dan heb ik het niet alleen over het karakter. Is het een kitten, die vrijwel meteen nadat het mocht, bij jou is komen wonen? Dan is het makkelijk om hem binnen te houden, omdat hij niet beter weet. Als je een kat in huis haalt die al gewend is om buiten te komen, wordt het een heel lastig verhaal om hem niet naar buiten te laten.

Over het algemeen heeft een kat die binnen gehouden wordt een grotere kans op een lang en veilig leven, dan wanneer een kat regelmatig naar buiten gaat. Dit komt door alle risico’s die het met zich meebrengt. Wanneer je ervoor kiest om je kat naar buiten te laten gaan raad ik je zeker aan om het artikel ‘Kat voor het eerst naar buiten’ te lezen. Er is overigens ook nog de optie om het iets ‘veiliger’ te maken voor je kat om toch naar buiten te gaan. Zo zijn er meerdere mogelijkheden voor het afzetten van je tuin of een deel van je tuin, zodat je kat toch naar buiten kan maar jouw tuin niet verlaat. Hierover lees je meer in het artikel ‘Katten in de tuin houden‘.

Binnenkat

Als je ervoor kiest om je kat binnen te houden heeft dit voordelen, maar ook zeker nadelen. Graag zet ik ze voor je op een rijtje, om je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor jou. Het is dan aan jou om ze tegen elkaar af te wegen, waarbij het ene voor jou veel zwaarder kan wegen dan het andere.

Voordelen binnenkat

  1. Het brengt veel gezelligheid, hij is altijd thuis
  2. Minder risico op ziektes
  3. Minder kans op parasieten, zoals wormen en vlooien
  4. Een kat kan niet worden aangereden
  5. Weinig tot geen kans dat je kat wegloopt (en niet meer terugkomt)

Nadelen binnenkat

  1. Beperking in bewegingsvrijheid
  2. Vaak of vaker verschonen van de kattenbak
  3. Een kat kan zich gaan vervelen
  4. Een binnenkat is over het algemeen angstiger voor veranderingen

Buitenkat

Als je jouw kat naar buiten laat zal ook dit voor- en nadelen met zich meebrengen. Graag zet ik ze voor je op een rijtje.

Voordelen buitenkat

  1. Veel bewegingsvrijheid
  2. Hij verveelt zich niet (of minder)
  3. Minder kans op overgewicht
  4. Hij kan doen wat katten graag doen, namelijk jagen
  5. De behoeftes worden vaak buiten gedaan, waardoor je minder vaak de kattenbak hoeft te verschonen

Nadelen buitenkat

  1. Grotere kans op ziektes
  2. Grotere kans op ongelukken en andere gevaren
  3. Een kat kan iets eten wat giftig voor hem is (bloemen, planten, afval)
  4. Een kat kan vermist raken (verdwaald, aangereden of gestolen)
  5. Grotere kans op parasieten (wormen, vlooien, teken)
  6. Kans op ongewenste zwangerschap (enkel wanneer een poes niet gesteriliseerd is)

Beperken van de risico’s

Zodra je de keuze hebt gemaakt om je kat binnen of buiten te laten, kun je een deel van bovenstaande risico’s toch beperken of minimaliseen.

Beperken risico’s buitenkat

Het is sowieso in iedere situatie goed om katten te laten inenten, tegen onder andere de katten- en niesziekte. Als hij ook nog buiten komt is dit al helemaal nodig. Ook ontwormen en ontvlooien hoort erbij. Als je kat buiten komt, is de kans namelijk velen malen groter dat hij iets oploopt. Het chippen van je kat kan veel helpen als hij een keer vermist raakt, dit raad ik dan ook ten zeerste aan.

Als je in een drukke stad woont of aan een drukke straat, kun je ervoor kiezen je kat op rustige tijden naar buiten te laten; buiten de spits. Probeer je kat zoveel mogelijk binnen te houden in de nachten, gezien er dan meer gevaren zijn. Ook helpt het om je kater te castreren, omdat hij dan minder ver van huis gaat. Voor een poes is een sterilisatie gunstig, gezien ze anders ongewenst zwanger kan raken.

Risico’s beperken binnenkat

Voor een binnenkat zijn er ook een aantal dingen die je kunt doen om de risico’s te verlagen. Probeer je kat zo veel mogelijk te laten bewegen door ermee te spelen, en door voldoende krabpalen in huis te hebben. Haal voldoende speeltjes in huis waar jij hem mee kunt vermaken, maar hij ook zichzelf; bijvoorbeeld een tunnel. Een tweede kat erbij nemen kan ook heel veel verschil maken. Als je al een kat hebt, is het noodzakelijk dat je de katten langzaam aan elkaar introduceert. Hier lees je meer over in het artikel: ‘Hoe lang moeten katten aan elkaar wennen?

Als je meer katten hebt kunnen zij elkaar heel goed vermaken. Ze zullen zich minder snel vervelen, maar ook meer lichaamsbeweging krijgen omdat ze met elkaar spelen en/of achter elkaar aan rennen. Het ideale zou zelfs zijn om twee kittens uit hetzelfde nest te kiezen. Dan weet je zeker dat ze het goed met elkaar kunnen vinden. In het artikel ‘Wanneer zijn katten vrienden?’ leg ik meer uit over de goede, slechte of neutrale band tussen katten. Verder is het goed om te bekijken welke kamerplanten giftig zijn voor katten. Haal deze weg of zet ze op een plek waar de kat absoluut niet bij kan

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *