Katten

Afleren dat een kat op het aanrecht springt

Tijdens het koken is het niet heel fris en misschien zelfs onveilig om je kat op het aanrecht te hebben. Ook op andere momenten kunnen de haren van je kat overal belanden. Daarom ben je op zoek naar dé oplossing voor het afleren dat een kat op het aanrecht springt. Hoe doe je dat precies?

Het afleren dat je kat op het aanrecht springt kun je op verschillende manieren doen. Je kunt hem onder andere alternatieven bieden, je aanrecht minder aantrekkelijk maken en hem weg te halen van het aanrecht zodra hij erop springt. Het is van belang dat je allereerst kijkt naar de oorzaken dat je kat op het aanrecht springt. Deze oorzaken kunnen al veel inzichten geven en je misschien wel aan de perfecte oplossing helpen.

In dit artikel vertel ik je graag meer informatie over de mogelijke oorzaken en ga ik tevens wat dieper in op eventuele oplossingen. Niet iedere situatie is hetzelfde, dus ik raad je zeker aan om verschillende dingen uit te proberen, maar vooral ook om geduld te hebben en vol te houden. Het gebeurt vaak genoeg dat het afleren niet lukt omdat iemand (te) snel opgeeft. Het is tenslotte kat eigen om ergens hogerop te springen, dus het kost ook echt tijd om het op bepaalde plekken af te leren.

Oorzaken

Er kunnen diverse oorzaken zijn waardoor je kat op het aanrecht springt. Het kan zomaar zijn dat je regelmatig wat lekkers op het aanrecht hebt liggen, waardoor het heel aantrekkelijk is voor je kat om er even een kijkje te nemen. Ook als je hem zijn eten of iets anders lekkers vanaf het aanrecht geeft, is het niet heel vreemd dat hij denkt dat het normaal is om op het aanrecht te springen.

Staat het aanrecht misschien in de warme stralen van de zon? Laat een kat dat nou net ontzettend fijn vinden. Of is het misschien het prachtige uitzicht vanaf het aanrecht? Wat ik probeer te zeggen is dat het meerdere oorzaken kan hebben, en dat het al veel scheelt als je deze in beeld hebt voordat je naar een oplossing gaat zoeken. Zodra je deze hebt vastgesteld, kun je verder. Wellicht ben je dan sneller bij de oplossing dan je van tevoren denkt.

Tips

Zodra je de oorzaak denkt te hebben, kun je ermee aan de slag. Soms is het niet één oorzaak en is het nuttig om meerdere oplossingen te proberen. Het kan tenslotte geen kwaad. Graag deel ik een aantal tips om je hierbij te helpen. Ik wil alvast vermelden dat straffen niet werkt. Daarover vertel ik meer in het artikel: ‘Een kat straffen – heeft dat zin?

Niets lekkers

Zorg ervoor dat er niets lekkers te vinden is als je kat op het aanrecht springt. Ruim alles netjes op en laat er zeker geen etensrestjes liggen. Katten kunnen ontzettend goed ruiken, dus ze zullen ook de etensrestjes op het aanrecht ruiken. Geef ook geen eten vanaf het aanrecht, sommige mensen geven bijvoorbeeld wat lekkers tijdens het koken. Probeer zijn eigen eten ook klaar te zetten wanneer hij niet in dezelfde ruimte is. Wat eventueel ook kan helpen zijn automatische voerbakken. In dit geval is je kat ook niet meer gewend dat het eten vanaf de keuken (dus in de buurt van het aanrecht) komt.

Maak het aanrecht minder aantrekkelijk

Je kunt jouw aanrecht minder aantrekkelijk maken. Dat klinkt misschien gek, maar is makkelijker dan je denkt. De welbekende plantenspuit of je kat laten schikken door in je handen te klappen lijkt misschien een goede oplossing, maar een kat snapt ook gewoon dat jij degene bent die dit bij hem doet. Zodra je afwezig bent, zal hij binnen de kortste keren op het aanrecht springen.

Het is dus belangrijk dat je het aanrecht onaantrekkelijk maakt voor je kat, ook wanneer jij er niet bent. Hoe je dit kunt doen is onder andere door het inzetten van bepaalde geuren. Katten vinden sommige geuren echt niet lekker, en als je deze over het aanrecht verspreid, zullen ze het als een onprettige plek ervaren. Geuren waar je onder andere aan kunt denken zijn; lavendel, citroen of tandpasta. Zorg er ieder geval voor dat het niet iets is wat giftig is voor je katten.

Wat je ook kunt doen is iets neerleggen op het aanrecht, waardoor het niet fijn voelt voor je huisdier om erop te springen. Denk aan bubbeltjesfolie, aluminiumfolie, bakpapier, anti-slipmatjes of dubbelzijdige tape. Deze dingen voelen niet prettig, maken geluid of zijn juist (te) glad. Dit ziet er misschien niet mooi uit op het aanrecht, maar als het werkt kun je het er weer af halen.

Volhouden

Er is nog een simpele tip die kan helpen. Het vraagt wel om veel geduld, dus als je snel denkt op te geven zal dit geen goede uitkomst bieden. Elke keer dat je kat ergens op springt, in dit geval het aanrecht, haal je hem eraf en zet je hem in een andere kamer. Blijf dit lang herhalen, totdat hij het niet meer doet. Nogmaals, dit vraagt om heel veel geduld, het kan ontzettend lang duren voordat je resultaat boekt. Je weet natuurlijk niet wat hij doet als je er niet bent, maar het zou tóch kunnen werken.

Bieden van alternatieven

Katten vinden het onwijs leuk om op hogere plekken te springen. Zorg er dus voor dat je genoeg plekken in huis hebt waar hij wél op mag springen. Denk aan (hoge) krabpalen, een plankje aan de muur en veel speeltjes. Zorg er ook voor dat je verschillende kattenmanden of kussens in huis hebt op warme en zonnige plekken. Wat tevens kan helpen is je kat in een andere ruimte zetten wanneer jij aan het koken bent.

Eén reactie

  • Kickass Torrents

    Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely magnificent.
    I really like what you’ve acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it.
    You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible.
    I can not wait to read far more from you. This is really a terrific site.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *