Katten

Kan een kat tegen de kou?

Misschien dat je het weleens gehoord hebt; katten houden heel erg van de warmte. Tóch wordt het elk jaar weer opnieuw winter en dan kan het weleens heel erg koud worden. Je vraagt je vast af: kan een kat tegen de kou?

Een kat kan over het algemeen goed tegen de kou, maar hij kan het wel koud hebben. Gelukkig krijgt hij in de winter een dikkere vacht, waardoor hij zichzelf warm kan houden. Dit betekent overigens niet dat hij bestand is tegen hele extreme temperaturen voor langere tijd. Vooral wanneer de vacht nat wordt, kan het nóg kouder aanvoelen voor je huisdier. Het maakt natuurlijk wel verschil of je een binnenkat of een buitenkat hebt.

In dit artikel geef ik je graag meer informatie over ‘alles omtrent katten en kou’. Ik ga wat dieper in op de risico’s, en mogelijke voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen, om het zo gunstig mogelijk te maken voor jouw huisdier.

Hoe gaan katten om met warme of koude temperaturen?

Zoals hierboven beschreven krijgen katten in de winter een dikkere vacht. Dit scheelt ontzettend veel, en is te vergelijken met mensen die een jas aantrekken. Hun lichaamstemperatuur is ongeveer 38 tot 39,5 graden waardoor ze heel goed om kunnen gaan met warmte.

Katten regelen dit via hun oren en de pootjes. De oren van een kat zijn ontzettend dun, ze hebben geen dik laagje vacht om zich heen. Ze zijn dus heel erg gevoelig voor temperatuurswisselingen en kunnen heel snel warm of koud aanvoelen.

Koude oren

Een kat kan koude oren hebben. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een slapende kat heeft meestal koude oren, omdat hij tijdens het slapen weinig warmte kwijt hoeft te raken. Wanneer een kat koude oren heeft nadat hij buiten is geweest, heeft hij het enkel tijdelijk koud. Dit kun je gelukkig verhelpen door de oortjes warm te maken door een fijne ‘oormassage’. Dit is verder niet gevaarlijk.

Als een kat rode of verkleurde oren heeft nadat hij buiten is geweest, is het heel verstandig om de dierenarts te bellen. Het kan namelijk zijn dat zijn oortjes zijn bevroren.

Daarnaast zijn er nog andere oorzaken, zoals hartproblemen. Dit gaat vaak gepaard met een verminderde eetlust, lusteloosheid en benauwdheid. In het artikel ‘Een zieke kat herkennen’ vertel ik je hoe je een zieke kat kunt herkennen.

Warme oren

Een kat heeft vaak warme oren als hij het lekker warm heeft, omdat hij bijvoorbeeld in zon gelegen heeft of net gespeeld heeft. Het komt dus regelmatig voor. Zoals eerder beschreven kan een kat zijn lichaamstemperatuur regelen via zijn oren en zijn pootjes. Na het spelen kan hij de warmte kwijtraken door via zijn oren en/of pootjes te ‘zweten’. Dat kun je dus goed voelen wanneer je zijn oren of poortjes aanraakt.

Ondanks dat warme oortjes regelmatig voorkomen, kan het betekenen dat je kat koorts heeft. Als een kat ziek is, valt dit vaak samen met andere symptomen. Daarnaast kun je het makkelijk controleren door zijn temperatuur op te meten. De lichaamstemperatuur van een gezonde kat ligt tussen de 38 en 39,5 graden.

Tips voor een buitenkat

Als je een buitenkat hebt kun je verschillende dingen doen om hem te beschermen tegen de kou. Hij heeft een dikkere vacht in de winter, maar hij kan het nog steeds koud krijgen. Vooral met de sneeuw en/of regen.

Warme schuilplaats

Zorg ervoor dat er een schuilplaats is vlakbij het huis, waar hij altijd kan schuilen als hij het koud krijgt. Het moet er altijd droog en warm zijn, en het liefst lekker hoog. Zorg er ook voor dat er altijd water is (en misschien zelfs ook wat te eten). Deze schuilplaats mag echt niet nat worden. Als je kat op een natte schuilplaats gaat slapen, kan dit heel gevaarlijk zijn. Hij kan onderkoeld raken.

Altijd naar binnen kunnen

Je zou kunnen overwegen om je kat alleen naar buiten te laten, als je weet dat je zelf thuis bent. Zo kan hij altijd naar binnen zodra hij het koud krijgt. Een kattenluikje is dan ook nog een optie, maar niet iedereen heeft dit. Het is tevens verstandig om je kat goed droog te maken nadat hij buiten is geweest en terugkomt met een natte vacht. Dit doe je door hem af te drogen met een handdoek (beweeg met de haarrichting mee).

Risico’s voor buitenkatten

Katten zoeken ook buiten warme plekjes op. Onder de auto’s is het vaak lekker droog. Dit dient als goede bescherming tegen de koud, regen en/of sneeuw. Kijk daarom heel goed onder je auto of er een kat aan het schuilen is. De meeste katten schikken al van de motor en zullen al vertrekken, maar je kunt ze alsnog raken met de auto.

Veel mensen vullen de auto met antivries. Gezien katten zich onder je auto kan gaan verschuilen, kan het zijn dat ze in aanraking komen met dit spul. Een kleine hoeveelheid is dan al giftig. Let ook zeker op met het strooizout. In de winter vind je dit veel op de straten. Voor het autorijden is dit heel fijn, maar voor de pootjes van je huisdier absoluut niet. Ze kunnen hierdoor irriteren en als je kat zijn pootjes ook nog eens schoon gaat likken, kan het schadelijk zijn voor zijn gezondheid. Maak daarom de pootjes schoon en droog, zodra je kat weer binnenkomt. Neem dan ook meteen zijn buikje mee.

Binnenkat

Als je een kat hebt die sowieso al altijd binnen is, zal hij weinig verandering merken wanneer het winter wordt. Vergeet niet om de verwarming op een aangename temperatuur te zetten, ook al ben je zelf niet thuis. Dit betekent niet dat je het even hoog moet zetten als wanneer je zelf thuis zou zijn, maar in sommige woningen kan het heel erg afkoelen. Warme plekjes in huis zijn altijd nodig voor je kat, maar misschien kun je voor extra (warme) plekjes zorgen in de koude winters.

Kunnen katten onderkoeld raken?

Katten kunnen zeker onderkoeld raken, vooral wanneer een kat met zowel koud als nattigheid in aanraking komt. Een natte vacht in de kou is vaak de oorzaak van onderkoeling bij katten. Daarom wil ik graag nogmaals benadrukken dat je een kat goed moet afdrogen als hij nat binnenkomt, en dat de schuilplaats droog blijft. Vooral bij jonge en oudere katten is de kou erg gevaarlijk. Zorg ervoor dat ze dan zo veel mogelijk binnenblijven.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *