Katten

Voorkomen dat een kat aan meubels krabt

Wat kunnen die nageltjes toch ontzettend scherp zijn. Katten staan erom bekend dat ze flink wat kunnen krabben met deze scherpe nagels. Dat is natuurlijk helemaal prima, en hoort er gewoon bij als je een kat in huis neemt. Het begint wat minder prima te worden, zodra hij dit bij je meubels doet. In dit artikel geef ik je meer informatie over hoe je kunt voorkomen dat een kat aan je meubels krabt.

Je kunt voorkomen dat een kat aan meubels krabt door voldoende alternatieven te bieden. Het krabben zelf kun je niet afleren, dit hoort nou eenmaal bij het natuurlijke gedrag van katten. Bij alternatieven kun je denken aan (meerdere) krabpalen, -tonnen en/of -planken waar een kat aan mag krabben. Het heeft geen zin om een kat te straffen als hij aan meubels krabt. Je kunt hem het beste wegwijs maken naar de juiste plekken en hem belonen zodra hij het op de juiste plekken krabt.

Enkel het plaatsen van krabpalen kan niet altijd voldoende zijn. Onder andere het materiaal waar de krabpaal van is gemaakt, en op welke plekken van het huis je ze neerzet, kunnen invloed hebben op het ‘krabgedrag’ van je huisdier. In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Waarom krabt een kat?

Dat een kat krabt heeft meerdere redenen. Krabben is simpelweg natuurlijk gedrag voor katten en kan dan ook niet worden afgeleerd. Katten krabben onder andere om hun nagels te onderhouden en gezond te houden. Hun nagels groeien ontzettend snel, en door het krabben kan hij het buitenste laagje (nagelhoezen) succesvol verwijderen.

Buiten het onderhouden van de nagels, krabben katten ook om hun geur achter te laten en daar hun territorium mee af te bakenen. In de voetzolen van een kat zitten geurklieren, welke geur verspreiden zodra hij ergens aan krabt. Naast het onderhouden van de nagels en het afbakenen van hun territorium, krabben katten soms ook om de spieren te rekken en strekken, of als zij stress en/of (positieve of negatieve) spanning ervaren.  

Niet krabben aan meubels

Ondanks dat krabben bij het natuurlijke gedrag hoort van een kat, is het niet de bedoeling dat hij dit bij je meubels gaat doen.

Bied voldoende krabmogelijkheden in huis

Om je kat van je meubels af te houden, is het van belang dat je voldoende alternatieven aanbiedt in huis. Krabpalen zijn dan een goede uitkomst. Deze heb je er in alle soorten en maten. Hoeveel je er in huis neemt is aan jou, maar het is wel verstandig om er meer in huis te plaatsen als je een groter huis hebt en ook als je meerdere katten in huis hebt. Ook krabtonnen en -planken behoren tot de mogelijkheden.

Aantrekkelijk maken van de krabmogelijkheden

In sommige gevallen kan het zijn dat je kat niet omkijkt naar de krabpaal, -ton of -plank. Dit kan te maken hebben met het feit dat ze de vorm, hoogte of het materiaal niet fijn vinden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat een krabpaal lang/hoog genoeg is. Katten strekken en rekken zich graag (uit). Het is dus noodzakelijk dat een krabpaal minimaal even groot is als je kat. Daarnaast houdt de ene kat van horizontale krabpalen, en de andere kat van verticale.

Het materiaal, dus de bekleding, waar de krabpaal van gemaakt is, kan ook al verschil maken. Zachte vloerbedekking is in dit geval niet handig, omdat dit teveel op het materiaal van meubels lijkt. Het biedt tevens weinig houvast voor de nageltjes. Als je kat er nog steeds niet naar omkijkt terwijl je alles hebt geprobeerd, kun je er eventueel kattenkruid op smeren of sprayen, om hem op deze manier aantrekkelijker te maken.

Krabmogelijkheden op de juiste plek in huis

Als je voldoende krabmogelijkheden in huis hebt, is het daarnaast belangrijk dat je deze mogelijkheden op de juiste plek in huis plaatst. Geschikte plekken zijn in de looproutes van een kat. Probeer goed in de gaten te houden waar deze looproutes zich precies bevinden. De meeste katten vinden het bijvoorbeeld heerlijk om zich te rekken en strekken na het slapen. Het heeft in dit geval heel veel nut om een krabpaal te plaatsen naast de slaapplek. Bij sommige krabpalen of -tonnen bevinden er slaapplaatsen in de paal of ton.

Daarnaast kan het ook nog verschil maken of je een binnenkat of buitenkat hebt. Als je een kat hebt die veel buiten komt, zal hij veel prikkels ervaren wanneer hij buiten is geweest. Zodra hij binnenkomt kan hij de behoefte voelen om even te ‘ontladen’. Een krabpaal dichtbij de deur (naar binnen), kan dan de perfecte uitkomst zijn.

Heeft het zin om mijn kat te straffen?

Het heeft geen zin om een kat te straffen. In het artikel ‘Een kat straffen – heeft dat zin?’ lees je meer over dit onderwerp, maar het kom erop neer dat een kat straffen geen effect heeft op de langere termijn en dat je hem beter kunt helpen door het juiste gedrag te laten zien en dit gedrag te belonen.

Verplaatsen naar de juiste plek

Als een kat aan je bank begint te krabben heeft het geen zin om de plantenspuit erbij te pakken. Misschien lijkt het te werken, maar als jij niet in de buurt bent zal hij wederom zijn slag slaan. Wat beter helpt is het verplaatsen van je kat. Als je hem ziet krabben kun je hem rustig optillen en verplaatsen naar (bijvoorbeeld) een krabpaal. Je zult vaak zien dat hij verder gaat met waar hij gebleven was, maar dan bij de krabpaal.

Belonen van het juiste gedrag

Als hij de krabpaal goed gebruikt kun je hem eventueel belonen met wat lekkers. Hij zal het krabben aan de krabpaal associëren met iets positiefs en dit gedrag vaker herhalen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *