Katten

Hoe lang kan een kat alleen zijn?

Je hebt geen tijd voor een hond, maar wilt toch heel graag een huisdier. Een veelgehoord advies is dat je ‘dan maar een kat moet nemen’. Toch kunnen ook katten niet altijd even lang alleen gelaten worden. In dit artikel geef ik je antwoord op de vraag: Hoe lang kan een kat alleen zijn?

Hoe lang een kat alleen kan zijn hangt af van verschillende factoren. In principe kunnen katten (maximaal) 24 uur alleen zijn, wanneer de omstandigheden daarvoor gemaakt zijn. Denk hierbij aan de voorzieningen thuis; is er voldoende eten, drinken, een schone kattenbak, zijn er voldoende plekken om te spelen en bewegen en is het er veilig? Hoeveel uren het er precies mogen zijn hangt tevens af van de leeftijd, gezondheid, het karakter van een kat, maar ook wat een kat normaal gewend is en of hij thuis een kattenvriendje heeft. Wanneer de omstandigheden niet gunstig zijn is 24 uur te lang. Hoe lang je een kat alleen kunt laten hangt dus deels af van je kat, maar ook deels van hoe jij je kat achterlaat.

Het zal vast en zeker voorkomen dat je jouw kat weleens langer alleen moet laten, ondanks dat je natuurlijk het allerliefst ieder moment van de dag samen bent. Hoe je jouw kat het beste kunt ‘achterlaten’, kun je in dit artikel lezen. Als je echt voor een langere tijd op vakantie gaat, of een weekend weg, verwijs ik je graag door naar het artikel ‘Kan ik mijn kat alleen thuis laten tijdens mijn vakantie?’.

Wat zijn de ideale omstandigheden voor een kat om alleen thuis te blijven?

Hoe lang een kat alleen (thuis) kan zijn heeft te maken met je kat zelf, maar ook zeker met de omstandigheden in huis. Probeer je kat achter te laten in een leuke, veilige plek met voldoende voorzieningen.

Hoeveel eten laat je achter voor een kat?

Hoeveel je kat mag eten hangt af van het gewicht van jouw kat en de beweging die hij krijgt. Op de zakken van zijn voer kun je zien hoeveel je kat op een dag te eten moet krijgen. Probeer dit zoveel mogelijk te verdelen over de dag. Als dit niet kan, dien je zodra je gaat, en direct nadat je terugkomt, eten te geven. Ben je langer dan 8 uur weg? Zorg er dan voor dat je een automatisch voederbak heb, waardoor hij in kleinere beetjes te eten krijgt. Je hebt verschillende soorten voerbakken die ideaal zijn voor zulke situaties.

Hoeveel drinken laat je achter voor een kat?

Als je het artikel ‘Hoeveel moet een kat drinken?’ hebt gelezen, weet je dat katten niet echt goede drinkers zijn. Desondanks dien je ervoor te zorgen dat je kat altijd toegang heeft tot voldoende vers drinkwater, zo ook als je van huis bent. Je dient het water het beste elke dag te verversen. Om je kat voldoende te laten drinken kun je meerdere drinkbakken op meerdere plekken in huis plaatsen. Ook een drinkfonteintje kan een hierbij een hele goede uitkomst zijn. Zo’n fonteintje is ideaal om je kat meer te laten drinken en het blijft op deze manier langer vers dan stilstaand water in een normaal drinkbakje.

Hoe houd je jouw huis veilig voor een kat?

Dat je huis veilig is voor je kat is één van de voorwaarden om je kat langer alleen te kunnen laten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen ramen openstaan, en ook zeker niet op een kiertje. Er zijn veel ongelukken gebeurd met dodelijke afkomst, doordat katten vast komen te zitten in het raam en vervolgens heel veel pijn hebben en/of zelfs stikken en dus overlijden. Dit wil je dus absoluut voorkomen. Controleer de ramen dan ook heel erg goed zodra je van huis gaat.  

Bij jonge katjes is het verstandig om alles met draden en touwen weg te leggen. Een kitten kan hierin vast komen te zitten, zo ook met het nekje. Je wilt natuurlijk niet dat hij daardoor geen adem meer krijgt en dus ook stikt. Gevaarlijke voorwerpen dien je ook weg te leggen, zowel voor jonge katjes als volwassen katten.

Zorg voor een schone kattenbak

Als je van huis gaat is het erg belangrijk dat je kat terecht kan in een schone kattenbak. Katten zijn ontzettend schone en hygiënische huisdieren, dus een vieze kattenbak vinden ze vre-se-lijk. Ze zouden liever buiten de kattenbak urineren en poepen, dan in een vieze kattenbak waar ze het vervolgens niet in kunnen begraven.

Zorg voor voldoende entertainment

Ja, ook katten kunnen zich compleet vervelen. Als je vaak van huis bent is dien je voor voldoende entertainment te zorgen, zodat hij veel kan spelen en bewegen. Denk hierbij aan voldoende krabpalen, klimmogelijkheden en eventuele speeltjes. Dit kunnen de simpelste speeltjes zijn, maar ook speeltjes die middels een batterij geluid en/of bewegingen kunnen maken. Of zonder batterij, zoals een speelrails met balletjes. Ook heerlijke slaapplekjes worden gewaardeerd, katten slapen tenslotte erg graag en ook erg veel.

Verschil in katten

Er zijn situaties waarbij een kat langer alleen kan zijn dan andere katten. Dit heeft deels te maken met het karakter, en deels met andere eigenschappen of kenmerken van het beestje. Zoals eerder beschreven hangen de aantal uren af van de leeftijd, gezondheid, het karakter en eventuele andere zaken.

Leeftijd

Een kitten kan een stuk minder lang alleen zijn dan een volwassen of oude kat. Hoe jonger de kat, hoe minder lang hij alleen kan zijn. Vooral in de eerste weken dat hij bij jou is, wil je dat jouw kat eerst rustig went aan zijn nieuwe thuis. In principe wil je hem zo min mogelijk alleen laten, tenzij je niet anders kan. Bouw dit vervolgens rustig op; eerst naar een uur, daarna naar 2 tot 3 uur, totdat je hem een ‘werkdag’ alleen kan laten. Doe dit het liefst pas na 4 maanden oud, ook al weet ik dat dit soms lastig kan zijn.

Een kat die wat langer bij je woont en inmiddels al 4 tot 6 maanden is, kun je langer alleen laten. Dit hangt samen met de gezondheid en het karakter van een kat. Een werkdag is dan prima, maar heel veel langer is ook niet fijn voor je huisdier. Als je een volwassen kat (van 1 jaar of ouder) hebt, kun je hem 24 uur alleen laten, uiteraard alleen onder de juiste omstandigheden zoals hierboven beschreven.

Gezondheid

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar ik wil toch benadrukken dat je een gezonde kat langer alleen kunt laten dan een zieke kat. Een niet zieke kat kun je makkelijk 8 uur alleen laten, maar zodra een kat ziek is kun je dit het beste beperken tot maximaal een paar uur.

Het karakter

Hoe lang een kat alleen mag en kan zijn heeft ook te maken met het karakter van een kat. Zo vindt de ene kat het heerlijk om alleen te zijn, en komt hij nog niet eens van de bank af zodra je thuiskomt, alsof je nooit bent weggeweest. Een andere kat kan juist heel aanhankelijk worden als je thuiskomt, omdat hij eigenlijk vindt dat je te lang bent weggeweest en hij jou is gaan missen. Ook katten kunnen last krijgen van verlatingsangst. Probeer bij het opbouwen van het aantal uur dus ook goed te bekijken hoe je kat reageert als jij weg bent en weer thuiskomt. Een camera in huis kan hierbij van pas komen; op deze manier kun je bekijken hoe je kat zich gedraagt als jij er niet bent.

Sommige katten zijn simpelweg meer gericht op de mens, terwijl andere katten juist genieten van het ‘alleen zijn’. Jij kent jouw kat het beste, en zult het vast merken als je kat zich te lang alleen gelaten voelt.

Een kattenvriendje

Het maakt daarnaast verschil of een kat alleen in huis leeft (even los van de mensen in huis) of samen met nog een andere kat (of misschien zelfs meerdere katten en/of huisdieren). Hij zal zich op deze manier minder alleen voelen, al is het dan wel van belang dat je weet of jouw katten goed met elkaar overweg kunnen. In het artikel ‘Wanneer zijn katten vrienden?’ lees je meer over dit onderwerp.

Binnen- of buitenkat

Is je kat een binnenkat of een buitenkat? Ook dat kan uitmaken voor de hoeveelheid uren dat jouw kat alleen kan zijn. Kan hij bijvoorbeeld zelf naar buiten en binnen wanneer hij dit wil? Is hij normaal gesproken veel buiten en wordt hij nu beperkt tot alleen binnen? Dit zijn belangrijke vragen die je aan jezelf moet stellen. Als er een grote verandering plaatsvindt in vergelijking met de normale situatie, kan dit erg lastig zijn voor je kat. In dat geval is het dus extra belangrijk om je huis zo ‘leuk’ mogelijk te maken zodat hij voldoende kan spelen en bewegen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *