Katten

De reden dat katten veel slapen

Katten staan erom bekend dat ze veel kunnen slapen. Ze kunnen heerlijk lui zijn en urenlang indutten, overdag én ’s nachts. Heeft een kat dit dan ook daadwerkelijk nodig, of zijn er andere redenen? Wat is de reden dat katten veel slapen?

De reden dat katten veel slapen is simpelweg dat ze het nodig hebben. Het zit dan ook in hun genen om veel te slapen. Ze verbruiken veel energie op een dag en door te slapen sparen ze hun energie. Katten zijn roofdieren, in het wild moeten katten jagen om te eten; het stalken, achtervolgen en doden van hun prooi. Dit kost veel energie. Ook bij huiskatten is dit gedrag normaal.

Eigenlijk is er dus een hele simpele reden dat katten veel slapen. Het is heel goed dat je kat veel slaapt, maar hoeveel uur slapen is dan normaal? En zit er dan nog verschil in verschillende leeftijden? Ik geef je hier graag antwoord op in dit artikel.

Hoeveel uur slaap is normaal voor een kat?

Een (volwassen) kat slaapt gemiddeld 15 uur per dag, dat is meer dan de helft van de dag. Ze doen dit zowel overdag als ’s nachts. Katten zijn van origine roofdieren, en jagen doen ze het liefst ’s nachts (de ochtend- en avondschemering). Overigen weet de huidige huiskat zich steeds beter aan te passen aan het ritme van hun baasje. Het kan dus zijn dat jouw kat een ander ritme heeft dan de kat van de buren. Iedere kat is anders, maar ook ieder ritme is anders.

Pasgeboren kitten

Een pasgeboren kitten slaapt ontzettend veel, ongeveer 20 uur op een dag. Het gaat hier echt om de eerste weken nadat hij geboren is. Hij is dan heel erg kwetsbaar, gezien heel veel (belangrijke) functies nog onvoldoende ontwikkeld zijn. Daarnaast is hij afhankelijk van zijn moeder, vanwege de lichaamswarmte, voeding (melk) en de stimulatie van het plassen de poepen. Een kitten kan zichzelf nog niet voldoende warm houden, het slapen bij de moeder helpt hier ook bij.

Kitten tot 1 jaar

Na een maand slaapt een kitten ongeveer 13 tot 16 uur per dag. Deze uren worden verspreid over de hele dag. Deze slaap blijft zo ontzettend belangrijk voor het herstellen en groeien van je kitten. Probeer hem dan ook tijdens het slapen zoveel mogelijk met rust te laten. Een kitten is pas na 12 tot 15 maanden helemaal volgroeid.

Kat ouder dan 1 jaar

Een volwassen kat slaapt gemiddeld 12 tot 18 uur per dag. Hij slaapt dit niet in één keer door, maar in etappes. Er zullen ook katten zijn die nog langer slapen dan 18 uur. Dat kan meerdere oorzaken hebben. Zo kun je gewoon een luie kat hebben, die veel slaap nodig heeft en het heerlijk vindt om nog meer te dutten dan gemiddeld.

Een senior kat

Als een kat wat ouder is, ongeveer ouder dan 11 jaar, zal hij steeds meer gaan slapen. Dit zal gemiddeld rond de 20 uur zijn. Naarmate een kat ouder wordt zal een kat ook minder gaan spelen. Ze kunnen last krijgen van hun gewrichten, waardoor ze pijn krijgen en niet meer willen bewegen en dan gaan slapen. Het wordt allemaal wat trager en stijver, de slaap maakt het dan wat dragelijker.

Kan een kat teveel slapen?

Een kat kan téveel slapen, maar als je kat 20 uur slaapt en verder hartstikke gezond oogt, hoeft er niet per se iets aan de hand te zijn. Als er ineens iets verandert in het slaappatroon, kan het verstandig zijn om de dierenarts in te schakelen. Een dierenarts kan je kat onderzoeken en eventuele medische oorzaken achterhalen of uitsluiten. Katten die heel veel gaan slapen kunnen bijvoorbeeld pijn hebben, en dan is het wel heel fijn om dit uit te kunnen sluiten of te verhelpen als dit zo is. Er zijn vaak meer symptomen die een kat laat zien als hij pijn heeft en/of ziek is. Meer informatie hierover vind je in het artikel: ‘Een zieke kat herkennen’.

Als er geen medische oorzaak te vinden is, kan het ook zomaar zijn dat hij zich verveelt. Als katten zich vervelen slapen ze meer. Dan is het goed om te bekijken of je de omgeving iets leuker en interessanter kan maken. Heb je wel genoeg speeltjes, krijgt hij voldoende aandacht? Deze aandacht kan van mensen komen, maar ook van een tweede (of meer) kat(ten). Je kunt tevens bekijken of er wel voldoende plekjes in huis te vinden zijn bij het raam, waar hij lekker naar vogels kan kijken of andere gebeurtenissen buiten. Als de omgeving interessant genoeg is, zal je kat zich minder snel vervelen.

Wanneer slaapt een kat het liefst?

Wanneer een kat het liefst slaapt, verschilt per situatie. Van origine zijn katten roofdieren en gaan ze er graag op uit wanneer het schemerig wordt. Er zijn katten die zich aanpassen aan het ritme van hun baasje en dus gaan slapen wanneer hun baasje slaapt én wanneer hun baasje van huis is. Er zijn tevens katten die er nog steeds elke nacht op uit trekken, maar dit verschilt dus echt per kat.

Een kat slaapt in meerdere etappes en heeft net als bij mensen verschillende slaapfases. Bij een langere slaap komt ook een kat in een lichte slaap, een diepe slaap en de REM-slaap. In deze laatste fase kan hij gaan dromen. Dit heb je vast weleens gezien; de pootjes of snorharen bewegen. Mensen dromen om de gebeurtenissen van de dag te verwerken, dit is bij katten ook het geval.

Katten slapen niet altijd zo diep. Ongeveer 75% van de uren die zij slapen, valt niet onder het slapen zoals wij het kennen. Wij zouden het ‘een dutje’ noemen. Door te ‘dutten’ zijn ze lekker aan het rusten, terwijl ze wel elk moment wakker kunnen worden. Je kunt zien dat je kat aan het dutten is, doordat de oren bewegen bij het horen van geluiden, of dat hun ogen af en toe open gaan.

Waar slaapt een kat het liefst?

Een kat ligt het liefst op een hogere plek binnen het huis. Hij is erg kwetsbaar als hij slaapt en het voelt dan toch een stuk veiliger op een hoger plekje. Ook heeft hij dan een beter overzicht als hij tussendoor zijn ogen opendoet. Het is dus goed om minimaal één hoge plek per kat in huis te creëren.

Het liefst slaapt een kat in alle stilte. Door lawaai slaapt hij minder goed, net als bij mensen. Ze hebben hele gevoelige oren die veel kunnen horen. Een kat kan wel gewend raken aan een bepaald geluid, maar de hersenen reageren er nog steeds op.

Alle kattenliefhebbers zullen net als ik weten dat een kat het graag warm heeft, ook als hij slaapt. Zorg er dus voor dat je lekkere warme en zachte plekjes creëert, bijvoorbeeld bij een kachel of verwarming. Ook jouw eigen lichaam zorgt voor warmte, dus lekker dicht tegen jou aan zal hij ook zeker niet verkeerd vinden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *