Katten

Is melk goed voor katten?

Een vraag die ik vaak voorbij zie komen. Ik begrijp ook waar de vraag vandaan komt, want je ziet het vaak om je heen; katten die melk drinken en hier overduidelijk van genieten. Toch is het goed om daar eens dieper op in te gaan, want is melk eigenlijk wel goed voor een kat?

Nee, melk is niet goed voor een kat. Melk bevat namelijk lactose, iets waar katten absoluut niet tegen kunnen. Dit lijkt op het eerste oog onwaarschijnlijk, omdat jonge kittens moedermelk drinken na hun geboorte. In deze levensfase kan dat geen kwaad, omdat er een stofje geproduceerd wordt wanneer een kitten melk bij de moeder drinkt, namelijk lactase. Dit stofje zorgt ervoor dat de lactose van de melk wordt gescheiden en de melk makkelijk verteerbaar wordt voor een kitten. Wanneer een kitten ouder wordt en overstapt op ander voer, zal de moeder ook steeds minder melk produceren. Hierdoor zal ook het stofje, lactase, bij de kitten reduceren, omdat het niet meer nodig is.

Wanneer een kitten op een later moment toch weer melk begint te drinken, is er dus een grote kans dat het er niet meer tegen kan. Waarom heeft een kitten dit dan toch nodig in de eerste levensfase en waarom is er dan zelfs kattenmelk te koop als melk zo slecht is voor katten? In dit artikel vertel ik je graag alles wat je hierover moet weten.

Waarom heeft een kitten moedermelk nodig?

Een pasgeboren kitten drinkt melk bij de moeder. Deze moedermelk heeft een kitten nodig om verder te kunnen groeien. Er zitten allerlei voedingsstoffen in de moedermelk, waardoor de kitten groter en sterker wordt. Wanneer een kitten dit onvoldoende, tot niet, binnenkrijgt, zou het kunnen dat het zwak en ziek wordt of zelfs komt te overlijden. Het is daarom erg belangrijk dat de kitten zo lang mogelijk bij de moeder blijft, niet alleen voor de sociale ontwikkeling, maar ook voor de moedermelk.

Wat zijn de gevolgen wanneer een kat wél melk drinkt?

Een kat kan lactose niet verwerken en verteren op een normale manier. Een kat kan daarom allerlei ongemakken krijgen, of er zelfs erg ziek worden. De problemen die door melk kunnen ontstaan zijn onder andere diarree, buikpijn, winderigheid en andere maagklachten. Ondanks dat een kat het ontzettend lekker vindt, kan dat beestje er dus ontzettend last van hebben. Het is daarom echt beter om melk niet aan je kat te geven.

Wat is het verschil tussen kattenmelk en gewone (koe)melk?

Kattenmelk is melk waar een minimale hoeveelheid aan lactose inzit. Dit maakt het minder slecht voor een kat, en veel makkelijker om te verteren. In kattenmelk zitten overigens wel veel meer calorieën dan in gewone (koe)melk, en andere voeding. Daarom moet je hier niet te veel van geven.

Heeft het zin om kattenmelk te geven?

Het heeft geen meerwaarde om een kat kattenmelk te geven, behalve dat een kat het ontzettend lekker vindt en het daarom ‘leuk’ is om te geven. Het heeft dan ook geen zin om jouw kat kattenmelk te geven. Daarnaast bevinden alle voedingsstoffen zich al in de normale voeding (brokken). En door de grote hoeveelheid aan calorieën in kattenmelk, zou je eigenlijk veel minder moeten geven van het andere voer.

Welke kattenmelk is het beste?

Als je toch besluit kattenmelk te geven om je kat zo nu en dan te verwennen, kun je kiezen uit verschillende soorten kattenmelk. Welke melk je het beste kunt geven hangt af van de situatie. Je kunt namelijk kattenmelk geven als vervanging van de moedermelk, bijvoorbeeld bij een moederloze kitten. Of je kunt kattenmelk geven als aanvulling op de voeding. Als het gaat om vervanging van de moedermelk kun je het beste kiezen voor bijvoorbeeld Dr. Clauder’s, Beaphar of Royal Canin.  Hier zitten de juiste bouwstoffen in waardoor een kitten het beste groeit. Als je kattenmelk geeft als ‘heerlijk tussendoortje’, kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld Whiskas, of zelfs het huismerk van de Albert Heijn.

Mag ik gewone melk aanleggen met water, in plaats van kattenmelk?

Er wordt weleens gevraagd of je gewone melk niet gewoon kunt aanleggen met water om het op deze manier makkelijk verteerbaar te maken voor een kitten, maar dit is geen goede oplossing. Probeer dan altijd te kiezen voor speciale kattenmelk of andere lactosevrije melk.

Alternatief voor (katten)melk?

Wanneer je jouw kat toch wilt verwennen met een traktatie en je geen kattenmelk wilt geven vanwege de calorieën, zijn er natuurlijk talloze andere opties. Laat ik vooropstellen dat het sowieso nooit goed is om te veel snacks te geven aan je kat, omdat het niet fijn is voor je kat als het te dik wordt door alle snacks. Af en toe verwennen is natuurlijk geen probleem. Kies bij voorkeur voor kattensnoepjes die niet al te veel calorieën bevatten zoals catnip, natvoer of een stukje vis (zorg er dan wel voor dat er geen graat in zit). Ik wil hier nog wel aan toevoegen dat het soms ook beter kan zijn om je kat geen snoepjes te geven, wanneer het al te dik is. Ook katten kunnen te zwaar zijn en zelfs diabetes krijgen. Lees meer over kattendiabetes.

Conclusie

De conclusie is dat gewone melk niet goed is voor een kat. Een kat kan lactose niet goed verteren en kan daardoor allerlei klachten krijgen en zelfs ziek worden. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Zo zijn er ook katten die toch nog in het bezit zijn van ‘lactase’ en daardoor iets beter tegen melk kunnen. Wanneer je tóch melk aan je kat wilt geven, kun je het beste kiezen voor kattenmelk of andere lactosevrije melk. Daarbij is het wel goed om te weten dat jouw kat het niet nodig heeft om kattenmelk te drinken, en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt bij het eten van normale voeding (brokken). Een kat vindt het wel ontzettend lekker, dus af en toe wat kattenmelk geven kan geen kwaad. Maar let op; kattenmelk bevat redelijk wat calorieën. Probeer daarom eerder te kijken naar kattensnacks met minder calorieën en sla het helemaal over als je kat al iets dikker is dan zou moeten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *