Katten

Kan ik mijn kat alleen thuis laten tijdens mijn vakantie?

Helaas is het minder gebruikelijk en makkelijk om een kat mee te nemen op vakantie dan een hond. Om tóch op vakantie te gaan dien je met een goede oplossing te komen zowel voor jezelf, als voor je huisdier. Breng je het beestje ergens heen of laat je hem thuis? Graag ga ik in dit artikel dieper in op de vraag: kan ik mijn kat alleen thuis laten tijdens mijn vakantie?

Je kunt je kat alleen thuis laten tijdens je vakantie. Ze kunnen goed alleen zijn, maar het is absoluut niet de bedoeling dat er dagenlang niemand langskomt. Gelukkig zijn hier voldoende oplossingen voor. Zo kun je vragen of er familie, vrienden of buren langskomen om je kat(ten) af en toe gezelschap te houden en te voorzien van voldoende voedsel en water. Een schone kattenbak mag ook niet ontbreken. In plaats van af en toe langskomen, kun je ook vragen of er iemand in je huis komt logeren in de periode dat je weg bent. Wanneer dit geen optie is en je jouw kat wel thuis wilt laten, kun je ook nog kiezen voor een kattenoppas.

Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten als je op vakantie gaat. In dit artikel vertel ik je graag meer over de opties voor je kat(ten) wanneer jij op vakantie gaat. Zo kun je jouw kat natuurlijk thuis laten, maar ook ergens naartoe brengen.

Katten en hun thuis

Katten kunnen in principe makkelijker alleen thuis gelaten worden dan honden. Honden zijn veel afhankelijker van hun baasje en moeten bijvoorbeeld ook uitgelaten worden, terwijl katten hun behoeftes in de kattenbak doen. Dat is overigens niet de enige reden dat katten makkelijker alleen te laten zijn. Zo zijn ze veel minder gericht op mensen. Ze zijn veel meer op zichzelf, en kunnen (emotioneel gezien) beter alleen zijn dan honden.

Katten zijn heel erg gehecht aan hun leefomgeving en kunnen over het algemeen slecht tegen verandering. Hun ‘thuis’ geeft hen een veilig gevoel, omdat ze er alles kennen en het gewoontedieren zijn. Hun eigen geur hangt overal in huis en ze kunnen alle verschillende plekjes in huis dromen. Wanneer je hen uit die omgeving haalt kunnen ze gestrest raken. Dit is één van de redenen waardoor het voor een kat fijner is om thuis te blijven wanneer je met vakantie gaat; het zorgt echt voor minder stress.

Bezoeken

Om een kat alleen thuis te laten wanneer jij op vakantie bent, kun je vragen of iemand regelmatig langskomt in de periode dat je weg bent. Minimaal één keer op een dag is gewenst, maar het is nog beter om meer dan één keer op een dag langs te komen. Ik begrijp dat dit niet altijd mogelijk is. De buren zijn in die zin een goede optie, omdat ze binnen een paar tellen in je huis staan. Dit is niet mogelijk; soms heb je geen (goede) band met je buren of vind je het überhaupt geen fijn idee als ze in je huis zijn wanneer jij er niet bent. Dan zou je altijd kunnen vragen en/of je familie of vrienden langs kunnen komen.

Wanneer iemand langskomt kan hij of zij onder andere eten geven aan je kat(ten) en het waterbakje opnieuw vullen met vers water. Daarnaast dient de kattenbak ook leeggeschept te worden en één keer in de zoveel tijd helemaal verschoond. Veel mensen denken dat dit voldoende is, maar katten hebben ook aandacht nodig, ondanks dat ze zo op zichzelf kunnen zijn. Vooral als hij van jou gewend is dat je hem regelmatig aait en aandacht geeft, heeft hij daar ook behoefte aan als jij er niet bent. Hij zal je misschien zelfs gaan missen. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd voldoende voorraad hebt van alles (brokken, kattenbakvulling en eventueel natvoer of kattensnacks).

Kattenoppas

Tegenwoordig wordt er de optie geboden om een kattenoppas in te schakelen. Zo zijn er allerlei platformen en apps om in contact te komen met iemand die dit graag doet. Deze persoon komt dan één of meerdere keren per dag in je huis om de kattenbak(ken) te verschonen en de kat(ten) eten, drinken en aandacht te geven. Je kunt zelf kiezen hoe vaak en hoe lang iemand langskomt. Je moet hier uiteraard voor betalen en dat kan best prijzig zijn. Toch is het fijn dat dit een optie is, voor het geval dat niemand kan.

Gelukkig kun je van tevoren voldoende research doen naar de persoon die in je huis zal komen. Op het platform vind je informatie over de kattenoppas en vaak is het iemand die zelf ook katten heeft of heeft gehad, en het fantastisch vindt om dit voor andere mensen te doen. Van tevoren maak je (fysiek) kennis de persoon en kun je bekijken of je het wat vindt. Je kunt afspreken dat hij of zij jou op de hoogte houdt door dagelijks wat foto’s te sturen. Zo kun je zelf zien of het goed gaat.

Iemand in huis

Nog een optie is om iemand in je huis te laten logeren, om jouw kat(ten) zoveel mogelijk aandacht en verzorging te kunnen bieden. Je kunt bijvoorbeeld je ouders vragen, een vriend(in) of nichtje. Niet iedereen vindt dit een fijn idee, maar als jij er geen problemen mee hebt, is dit wel een goede oplossing. Zo kan jouw kat gewoon thuisblijven en merkt hij weinig verschil met de normale situatie.

Uit logeren

Als er niemand in jouw omgeving langs wil of kan komen en jij het geen fijn idee vindt dat er iemand in je huis zit die je niet kent (kattenoppas), zijn er natuurlijk ook andere opties. Je kunt je kat ergens heenbrengen bijvoorbeeld. Hij zal dit in het begin niet fijn vinden, zoals eerder aangegeven kan een kat veel stress ervaren wanneer hij uit zijn eigen vertrouwde leefomgeving wordt gehaald.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar wanneer zowel de eigen leefomgeving als het baasje wegvalt, kan dit voor bijna iedere kat stressvol zijn. Toch heeft men in sommige gevallen geen andere keuze en is het de enige oplossing. Je kunt ervoor kiezen om hem naar een kattenpension of kattenhotel te brengen of naar familie of vrienden.

Familie of vrienden

Als familie of vrienden ervoor openstaan en het leuk vinden dat je kat komt logeren is dat ook een optie. Zorg er dan wel voor dat je zoveel mogelijk spullen daar achterlaat. Daarmee bedoel ik niet alleen de kattenbak(ken) en het voer, maar ook de speeltjes, de krabpaal en eventueel een kussen en/of mandje waar hij vaak in ligt. Het klinkt misschien gek, maar ook een kledingstuk met jouw geur erop wordt zeker gewaardeerd door jouw huisdier. Het zal een vertrouwd gevoel geven omdat hij jouw geur uit duizenden herkent. Het heeft wel de voorkeur dat de persoon die op je kat gaat passen, vaker bij jou thuis is geweest. Je kat zal hem of haar al kennen, waardoor het minder ‘onveilig’ voelt.

Kattenpension

Een kattenpension of kattenhotel is een plek waar je jouw kat(ten) heen kunt brengen als je een langere periode van huis bent. Zorg ervoor dat je de potentiële kattenpensions goed onderzoekt van tevoren. Dit kun je doen je door de verschillende pensions te bezoeken. Je kat zal het meeste blij zijn met een ruimte/kamer voor zichzelf, die hij niet hoeft te delen met andere soortgenoten.

Let er ook op dat het er schoon is, dat de verzorgers bekwaam zijn en weten wat ze doen. Kijk meteen of de katten die er op dat moment zitten er goed uitzien en niet gestrest overkomen. Het is tevens gewenst dat je zelf benodigdheden mee kunt nemen om daar achter te laten voor je kat; zijn krabpaal of eigen voer bijvoorbeeld. Als je meerdere katten hebt kun je hen ook bij elkaar in één ruimte of kamer laten als dat thuis ook goed gaat.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *