Katten

Waarom laten katten scheten?

Zelf heb ik het nog niet gehoord of geroken, maar het komt wel degelijk voor. Katten laten scheten, net als bij mensen. Eigenlijk is het heel natuurlijk, en komt het vaker voor dan je denkt. Het hoort er nou eenmaal bij, maar waarom laten katten eigenlijk scheten?

Dat katten scheten laten kan meerdere oorzaken hebben. Een scheet komt voort uit een opeenhoping van gas in het spijsverteringssysteem van een kat. De meest voorkomende oorzaak van deze opeenhoping van gas, is dat katten voeding tot zich nemen die zij moeilijk kunnen verteren. Hun maag en/of darmen raken in dit geval van slag. Ook is het mogelijk dat katten te snel eten, waardoor ze te veel lucht binnenkrijgen. Een allergie of intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen behoort ook nog tot de mogelijke oorzaken. Een kat kan ook andere darmproblemen hebben. Dit komt bijvoorbeeld door parasieten, een darmontsteking of erger.

Als je kat een keer een scheet laat hoef jij je gelukkig geen zorgen te maken. Misschien dat hij een keer iets verkeerds heeft gegeten en dat het verder zelden of zelfs nooit meer gebeurt. Wanneer het echt vaker of regelmatig gebeurt, is er een grote kans dat er iets anders aan de hand is. Graag vertel ik je meer over de verschillende oorzaken waardoor katten scheten laten.

Oorzaken

Er zijn katten die relatief veel scheten laten, meer dan andere katten. Wanneer dit echt een terugkerend iets is en de scheten ook nog eens stinken, kan er meer aan de hand zijn. Je kunt zelf al wat dingen uitproberen om te kijken of het de situatie helpt of verandert, maar als je er zelf echt niet uitkomt, kun je het beste naar je dierenarts gaan voor hulp. Je dierenarts kan eventueel een onderzoek uitvoeren om te achterhalen wat de precieze oorzaak is.

Kattenvoer

De gasvorming bij een kat kan te maken hebben met het kattenvoer dat je geeft. Het voer kan van een lagere kwaliteit zijn, waardoor er bepaalde ingrediënten in zitten die niet per se goed zijn voor een kat. Een voorbeeld hiervan is voeding met te veel vezels of peulvruchten. Je kunt proberen over te stappen naar kattenvoer van hogere kwaliteit, waar minder granen in zitten. Let er in dit geval wel op dat je geleidelijk, in kleine stappen, overstapt naar het nieuwe voer. De maag en darmen van een kat kunnen slecht tegen (snelle) veranderingen.

Intolerantie of allergie

Het kan voorkomen dat je kat juist hoogwaardig kattenvoer krijgt, maar dat hij toch (stink) scheten laat. Dit kan komen door een bepaalde intolerantie of allergie. Bij een voedselallergie kan je kat bepaalde eiwitten heel slecht verdragen. Het afweersysteem denkt dat één of meerdere eiwitten schadelijk zijn en reageert hierop door onder andere antistoffen aan te maken. Zodra je kat met deze eiwitten in aanraking komt reageert het lichaam daar vaak erg heftig op. Dit gaat vaak gepaard met andere klachten zoals kramp, diarree en/of braken.

Geen kat is hetzelfde. Wanneer je geen idee hebt voor welk eiwit of eiwitten je kat allergisch is, kun je het beste snel de dierenarts bezoeken, om te achterhalen waar je huisdier precies allergisch voor is. Je dient de eiwitten waar je kat allergisch voor is weg te laten uit zijn voeding en op zoek te gaan naar voer waar deze niet in zitten.

Bij voedselintolerantie speelt het afweersysteem geen rol. Wanneer je kat intolerant is geeft het lichaam een reactie op bepaalde bestanddelen van voedingsmiddelen. Deze bestanddelen worden niet verteerd of opgenomen door het lichaam. Een mooi voorbeeld bij katten is lactose. Daarom is het niet heel handig om je kat melk te geven. Wel bestaat er speciale kattenmelk. Deze melk kun je geven aan je kat, maar onthoud dat een volwassen kat het niet nodig heeft om melk te drinken. Daarover kun je meer lezen in het artikel: Is melk goed voor mijn kat?

Ziekte

De scheten van je kat kunnen ook betekenen dat je kat ziek is. Zo kan hij last hebben van parasieten. Er zijn verschillende soorten wormen die jouw kat kunnen besmetten. Bij een hevige wormbesmetting kunnen er ook andere symptomen voorkomen zoals diarree, braken, gewichtsverlies of een bol buikje. Het is dan ook noodzakelijk om je kat eens in de zoveel tijd te ontwormen. Wanneer je kat vaak buiten komt of nog een kitten is moet dit vaker dan normaal.

Er kan tevens sprake zijn van een darmontsteking. In dit geval zijn er vaak andere symptomen zoals diarree, stinkende ontlasting of een verandering in gedrag (sloom zijn, minder goed eten). Met behulp van vetzuren kunnen ontstekingsreacties worden verminderd. Visolie is bijvoorbeeld rijk aan vetzuren die in staat zijn ontstekingsreacties te verminderen. Echt ernstige oorzaken zijn darmaandoeningen, pancreasproblemen (alvleesklier) en bepaalde soorten kanker. De dierenarts kan jou hierbij adviseren en helpen.

Wanneer naar de dierenarts?

Het is lastig om precies aan te geven wanneer je wel en wanneer je niet naar de dierenarts moet gaan. Soms is er niets ernstigs aan de hand en soms kun je zelf al wat dingen uitproberen, bijvoorbeeld wanneer de oplossing is om simpelweg nieuw voer te proberen. Zodra je het zelf niet opgelost krijgt of geen idee hebt wat het kan zijn, raad ik je echt aan om naar de dierenarts te gaan.

Wanneer je kat een keer een scheet laat is het niet echt nodig om je zorgen te maken. Wanneer het heel regelmatig gebeurt en er eventueel andere symptomen om de hoek komen kijken, is het een ander verhaal. Kijk ook goed naar hoe je kat zich gedraagt en houd eventueel zijn ontlasting in de gaten als je twijfels hebt. Ziet de kleur of vorm er bijvoorbeeld anders uit, stinkt het ineens of heeft je kat juist last van constipatie? Dat kunnen redenen zijn om naar de dierenarts te gaan. Als hij al voor een langere tijd last heeft van gasvorming of andere klachten, kun je altijd proberen om zelf over te stappen naar ander voer. Als je hier hulp bij nodig hebt kun je jouw dierenarts om tips vragen, om zo het juiste voer voor jouw kat te kiezen.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *