Waarom plast mijn kat in huis?
Als je een kat hebt weet je waarschijnlijk maar al te goed dat katten relatief schone huisdieren zijn. Ze likken zichzelf grondig schoon, poepen en plassen alleen in de kattenbak en begraven de ‘boodschap’ zodat het niet meer te zien is. Toch kan het voorkomen dat je kat buiten de kattenbak plast. In dat geval heeft het geen zin om boos te worden, gezien jouw kat dit absoluut niet expres doet. Nogmaals, het zijn relatief schone huisdieren, dus het is ook zeker niet zijn eigen voorkeur om dit buiten de kattenbak te doen. Maar waarom doet hij dit dan tóch? In dit artikel geef ik antwoord op de vraag: waarom plast mijn kat in huis?
Waarom een kat in huis plast kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van een medische oorzaak, zoals aan een blaasontsteking, nierproblemen of artrose. Een kat kan tevens in huis plassen door veranderingen in zijn leefomgeving. Katten houden namelijk niet van verandering en kunnen daardoor buiten de kattenbak gaan plassen. Als het niet één van deze oorzaken is, kan het zomaar aan de kattenbak zelf liggen. Katten zijn erg kritisch en doen enkel hun behoefte op plekken die schoon genoeg zijn. Niet alleen de kattenbak zelf, maar ook de inhoud (kattenbakvulling) en de plek van de kattenbak kunnen het verschil maken.
Er is veel te vertellen over dit onderwerp. In dit artikel zal ik dieper ingaan op de oorzaken en je daarnaast tips geven over hoe je dit zou kunnen verhelpen. Het is overigens wel van belang dat je begrijpt dit artikel niet over ‘sproeien’ gaat, maar over ‘plassen’. Het verschil tussen beide zal ik tevens toelichten.
Plast of sproeit mijn kat?
Plassen en sproeien zijn twee verschillende dingen. Dit artikel gaat over het plassen en in het artikel ‘Waarom sproeien katten?’ kun je uitgebreid lezen over het sproeien. Om het verschil tussen plassen en sproeien te kunnen zien, kun je onder andere kijken naar de plashouding. Katten die plassen (zowel poezen als katers) zitten gehurkt. Katten die sproeien staan (veelal) rechtop met de staart omhoog, waarbij ze de staart kunnen laten trillen en ze kunnen gaan ‘trappelen’ met de achterpoten.
Waarom plast mijn kat in huis?
Dat een kat in huis plast kan meerdere oorzaken hebben, zoals eerder in dit artikel beschreven. Het komt erop neer dat er altijd een probleem is. Een kat hiervoor straffen heeft absoluut geen zin. Meer over dit onderwerp lees je in ‘Een kat straffen – heeft dat zin?’.
Medische oorzaken
Er kan sprake zijn van een medisch probleem waardoor een kat ineens in huis plast. Als er een medische oorzaak is, zou het zomaar kunnen zijn dat hij last heeft van blaasgruis of een blaasontsteking. Een kat heeft in dat geval pijn en/of moeite met het plassen en kan gaan miauwen tijdens het plassen. Hij zal tevens vaker willen plassen, maar het zullen veelal kleine beetjes zijn. De pijn kan hij gaan associëren met de kattenbak waardoor hij buiten de kattenbak plast. Het kan overigens ook zijn dat hij de afstand naar de kattenbak niet haalt, en daardoor in huis past. Bloed in de urine en ook anders ruikende urine wijzen meestal een blaasontsteking. Het is verstandig om naar de dierenarts te gaan zodat hij dit vast kan stellen door de urine te onderzoeken.
Ook diabetes, nierproblemen of een snelwerkende schildklier kunnen de boosdoener zijn. In sommige gevallen kan het dus verstandig zijn om ook bloed af te laten nemen. Artrose komt voor bij de wat oudere katten. Dit kan ervoor zorgen dat plassen en/of poepen pijnlijk is op een vulling als houtkorrels. Ze kunnen dan een andere plek in huis gaan gebruiken.
Veranderingen in de leefomgeving
Katten kunnen slecht tegen veranderingen. Veranderingen zijn bijvoorbeeld een verbouwing, verhuizing, de komst of vertrek van een familielid (zoals een baby), een nieuw kattenvriendje, drukte of nieuwe meubels. Er zijn talloze voorbeelden te noemen waardoor een kat in de stress kan raken en zijn behoefte buiten de kattenbak doet.
De kattenbak
Als er geen medische oorzaak of verandering/stress aanwezig is, acht ik de kans groot dat het te maken heeft met de kattenbak zelf. Een kattenbak kan bijvoorbeeld te ‘vies’ zijn. Katten hechten veel waarde aan hygiëne en zullen niet snel hun behoeften op een vieze bak (willen) doen. Het wordt sowieso aangeraden om de bak elke dag uit te scheppen, zodat hij schoon genoeg blijft voor jouw huisdier. Als je geen binnenkat, maar een buitenkat hebt, zal dit wellicht minder zijn afhankelijk van hoe veel hij zijn behoefte buiten het huis doet. Zorg er in ieder geval voor dat hij schoon genoeg is.
Als er ineens een nieuwe kat in huis komt wonen, is het belangrijk dat je er een nieuwe kattenbak bij zet in huis, zodat er altijd een schone kattenbak in huis aanwezig is. De ongeschreven regel voor het aantal kattenbakken is: het aantal katten + 1. Als je twee katten hebt zou dit dus betekenen dat je drie kattenbakken in huis zou moeten hebben. Dit is de ideale situatie, maar niet per se noodzakelijk als je de kattenbakken goed schoon houdt. Ook het verplaatsen van de kattenbak kan invloed hebben op het plasgedrag. Doe dit dan ook geleidelijk zodat je kat rustig kan wennen.
Kattenbakvulling
Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat katten ontzettend kritisch zijn. Zo ook met de inhoud van de kattenbak. Als de kattenbakvulling ‘niet goed genoeg is’, zal een kat er ook zeker niet op gaan plassen. Als een kat ineens in huis plast zodra er nieuwe kattenbakvulling in de kattenbak zit, is de kans heel groot dat het dus hiermee te maken heeft. Al kun je dit ook weer linken aan een verandering, waar katten dus ook niet van houden.
Een tip voor het overstappen op nieuwe kattenbakvulling: mix de nieuwe kattenbakvulling met de oude kattenbakvulling, voordat je helemaal overstapt. Je kunt tevens overwegen om in één bak de oude vulling te gebruiken en in de tweede bak de nieuwe vulling. Zo kan hij langzaam wennen en de bak kiezen die zijn voorkeur heeft.
Tips voor een kat die in huis plast
Allereerst is het van belang dat je eventuele medische oorzaken uitsluit. Mogelijke oorzaken vind je in dit artikel, maar ik raad je ook zeker aan om het artikel: ‘Een zieke kat herkennen’ te lezen.
Houd de kattenbakken schoon en schep de ontlasting en urine er elke dag uit, vul ze af en toe aan met nieuwe vulling en verschoon ze op tijd. Probeer je kat zoveel mogelijk voor te bereiden op eventuele veranderingen en al helemaal als het gaat om de kattenbak zelf, of het nu de verandering van de plek is, of de inhoud van de bak.
Mocht je kat toch in huis plassen, zorg er dan voor dat je de plek waar hij heeft geplast, grondig schoonmaakt. Als de plek nog naar urine ruikt, zal hij er sneller naar terugkeren. Het weghalen van de plek en geur, kun je beter niet doen met azijn of bleek. Azijn bevat namelijk dezelfde stoffen als urine, en bleek en chloor zijn middelen die heerlijk ruiken voor katten. Probeer in ieder geval in gedachte te houden dat je een kat nooit moet straffen en al helemaal niet voor het plassen in huis. Katten die in huis plassen hebben een probleem, en straffen kan dit probleem alleen maar erger maken.