Katten

Katten in de tuin houden

Katten in de tuin houden. Dit is een onderwerp waar ik zelf ook mee heb geworsteld. Het zou kunnen dat je in dubio bent of je een binnenkat of een buitenkat gaat ‘opvoeden’. Als je besluit dat het een binnenkat wordt, kan het lastig zijn om je kat naar buiten te zien smachten. Zelf heb ik twee katten en hier lang en goed over nagedacht. Zo woonde ik voorheen in een appartement, maar toen ik naar een huis met tuin verhuisde, moest ik het toch overwegen. Mijn eerste ingeving was kort maar krachtig: nee, ik wil niet dat ze naar buiten gaan. Maar al snel was het duidelijk dat zij dit wel heel erg graag wilden. Destijds zijn mijn vriend en ik op onderzoek uitgegaan om te bekijken wat de opties waren om katten in de tuin te houden. Daar vertel ik je graag alles over.

Katten in de tuin houden kan op verschillende manieren. Zo kun je de tuin afrasteren door middel van een katrol, gaas/net of anti-klimstrip. Ook kun je een buitenren kopen of zelf maken of je kat aan een tuigje doen (en uitlaten). Een minder zichtbare optie is een onzichtbaar omheiningssysteem dat met geluiden en/of hele lichte schokjes werkt. Ten slotte kun je er ook nog voor kiezen om een net over je volledige tuin heen te spannen.

Hoe je de juiste keuze maakt is natuurlijk aan jezelf, maar sommige opties zijn ook niet mogelijk in iedere tuin. Om je te helpen bij het maken van de keuze, voorzie ik je graag van meer informatie.

Afrastering

Het afrasteren van je tuin kun je professioneel laten doen of helemaal zelf. Het is niet heel complex, waardoor het goed te doen is. Er zijn meerdere opties qua afrastering. Zo kun je buizen of ronde balken plaatsen (bijvoorbeeld van bamboe, ander hout of PVC) of gaas/net spannen. Ook een anti-klimstrip op de schutting is een vorm van afrastering.

Katrol

Een katrol is één van de opties voor het afrasteren van je tuin. Je plaatst roterende balken of buizen van hout of kunststof of de schutting zodat katten geen grip kunnen krijgen. Zodra ze op de schutting klimmen, rollen ze er weer vrij snel af. Op deze manier kunnen ze in je tuin rondlopen, maar niet daarbuiten. Houd daarbij wel rekening met eventuele bomen of tuinmeubelstukken in de buurt van de schutting. Als je kat daar op springt, kan het zijn dat hij wél over de schutting heen kan komen. Een groot voordeel van het plaatsen van katrollen is dat het relatief goedkoop is en geen ruimte in de tuin in beslag neemt. Dit is ook de optie waar wij voor hebben gekozen en wat ons heel goed bevalt.

Gaas

Wat je ook op je schutting kunt plaatsen is een stuk gaas of een net, om deze vervolgens schuin naar boven en binnen te plaatsen. Dit zou betekenen dat je kat wel omhoog kan klimmen, maar niet over de schutting kan komen, omdat dit naar binnen loopt. Tevens is het net, samen met de schutting, te hoog om er rechtstreeks vanaf de grond over heen te springen. Probeer hier wel een hoek van minimaal 45 graden aan te houden, zodat hij echt geen houvast heeft.

Anti-klipstrip

Er bestaan anti-klimstrips om op een schutting (of een muur) te plaatsen, waar katten niet of heel moeilijk op kunnen lopen en/of springen. Het lijkt op een spijkermat, maar dan gemaakt van flexibel materiaal. Mooi is het niet, maar effectief absoluut. Als je kat er een keer opspringt zal hij dit niet zo snel voor een tweede keer doen. Je kunt zulke strips kant en klaar kopen.

Kattenren

Een andere optie is om je kat in een buitenren te doen. Met een ‘kattenren’ (of catio) kun je jouw kat(ten) in je eigen tuin houden, doordat je een stukje van de tuin inlevert om dit te realiseren. Een ren is meestal een soort kennel gemaakt met gaas, waar je kat dus niet uit kan. Deze kun je zo klein of groot maken als je zelf wilt. Het is dan wel zo makkelijk als je kat zelf in de ren kan gaan wanneer hij dat wil, bijvoorbeeld via een kattenluik of raam.

Zorg dat je er zelf ook in kunt vanaf de buitenkant en dat je hem goed schoon kan maken, ook helemaal bovenin. Of je een kattenren mooi vindt is natuurlijk aan jou, en het feit dat je een stuk tuin inlevert is ook iets om over na te denken.

Net over je hele tuin

Dan is er ook nog de optie om een net te spannen over de volledige tuin. Je verandert je hele tuin in principe in een grote kooi. Gezien je er zelf nog wel moet kunnen lopen, dien je het net of gaas wel een stuk hoger dan de schutting te spannen, bijvoorbeeld op 3 of 3,5 meter. Dit kan een opgesloten gevoel geven, en is een redelijk ingrijpende methode, maar je kat zal er niet uit kunnen.

Onzichtbaar omheiningssysteem

Deze optie is minder zichtbaar dan de andere opties, maar zal veel effect hebben. Dit systeem bestaat uit een snoer dat je rondom je tuin spant. Dit kan langs de schutting, maar bijvoorbeeld ook op de grond of zelfs ingegraven zodat je het helemaal niet ziet. Je dient dit snoer wel in een stopcontact te kunnen plaatsen, dus als dit niet gaat, is deze optie voor jou helaas niet mogelijk.

Je dient je kat een speciale halsband om te doen. Zodra hij te dicht in de buurt komt van het snoer krijgt hij dat te merken via het halsbandje. Hoe hij dat merkt kan per systeem verschillen. Zo zal het ene systeem eerst met een piepend geluidje werken, en daarna pas met een schokje, en de ander enkel met schokjes. Het is een heel licht elektrisch tikje, waardoor het echt niet gevaarlijk is. Het is vooral bedoeld om hem even te laten schrikken, en niet om hem pijn te doen. Het klinkt heftiger dan het is. Gelukkig zijn katten niet dom, en zullen de meeste katten dit niet veel vaker doen.

Een tuigje om

Een simpele optie, die je in principe heel makkelijk kunt uitvoeren, is het uitlaten van je kat in eigen tuin, met een tuigje om. Het is de goedkoopste en makkelijkste optie van alle opties. Je kunt hem zelf uitlaten door met hem mee te lopen, maar je kunt hem ook ergens aan vastbinden met de lijn. Dit is helaas geen gunstige oplossing als je er zelf niet altijd bij wilt zijn.

Waar je wel even op moet letten als je kat naar buiten gaat

Als je één van de opties gaat uitproberen is er nog iets waar je goed op moet letten. Er zijn giftige bloemen en planten in Nederland, waar je kat erg ziek van kan worden. Wanneer je kat naar buiten gaat is dit risico er altijd, maar ook in jouw eigen tuin kunnen deze bloemen of planten groeien. Zoek dit van tevoren even uit, om vervelende situaties te voorkomen.

Mocht je er toch voor kiezen om je katten niet in de tuin te houden, maar juist je tuin? Voor tips over dit onderwerp kun je dit artikel lezen: ‘Kat voor het eerst naar buiten‘.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *