Katten

Verhuizen met katten: hoe doe je dat?

Een verhuizing kan heel wat stress opleveren voor je kat. Als baasje kun je zoveel mogelijk stress proberen weg te nemen, zodat je huisdier er zo min mogelijk last van heeft. De ene kat heeft er wat meer last van dan de andere kat, maar het zal voor geen één kat relaxed zijn. Een goede planning en voorbereiding kan deze periode zeker minder stressvol maken voor je huisdier. In dit artikel lees je meer over het verhuizen met katten.

Verhuizen met katten kan stressvol zijn, maar je kunt het wel minder stressvol maken door een goede voorbereiding, planning op de verhuisdag zelf en de juiste acties nadat je verhuisd bent. De dag van je verhuizing kun je bijvoorbeeld zo gunstig mogelijk indelen, waardoor de periode van verhuizen heel kort voelt voor je kat. Hij zal dan vast en zeker wat stress ervaren, maar het wordt op deze manier beperkt. Zodra de verhuizing achter de rug is moet je kat goed wennen aan de nieuwe situatie en zijn nieuwe omgeving. Ook hier dien je voldoende aandacht aan te besteden.

In dit artikel geef ik je graag tips om het verhuizen met katten zo relaxed mogelijk te laten verlopen voor je kat(ten).

Voorbereiding op de verhuizing

Om de verhuizing zelf goed te laten verlopen voor kat(ten) kun je een aantal dingen voorbereiden. Op de dag zelf zal hij natuurlijk vervoerd moeten worden in zijn reismand. Begin ruim van tevoren met het koppelen van leuke dingen aan de reismand. Dat klinkt misschien lastig, gezien je kat er ook mee naar de dierenarts reist, maar het is zeker mogelijk. Je kunt de reismand open laten staan en er af en toe wat voer of snoepjes in leggen. Ook kun je kalmerende geuren achterlaten in het mandje met behulp van een spray die daar bedoeld voor is.

De dag van de verhuizing

Probeer op de dag van de verhuizing je kat(ten) ergens apart te zetten in een afgesloten kamer. Laat hier ook zijn favoriete spullen achter, maar ook de reismand. Vergeet niet om er een kattenbak neer te zetten en een bakje met water. De deur naar deze kamer moet zoveel mogelijk dicht blijven. Laat dit dan ook weten aan de mensen die jou helpen verhuizen (wellicht met behulp van een briefje). Probeer zelf rustig te blijven, dit zal je kat ook voelen. Als je zelf al gestrest bent, zal je kat denken dat er iets aan de hand is. Kies ervoor om de spullen in de kamer als laatste te verhuizen. Zet de kat voordat je hier aan begint alvast in de reismand, tenzij het niet anders kan.

Vervoeren naar het nieuwe huis

Het vervoeren van katten doe je met behulp van een reismand. Als je al weet dat je kat er moeite mee heeft om in een reismand te gaan, kun je er van tevoren wat kalmerende geuren op spuiten. Je dient de reismand bij jou in de auto op de achterbank te zetten. Vergeet niet om deze goed vast te zetten met een gordel. Zet hem absoluut niet in de verhuiswagen of in de achterbak. Zorg ervoor dat de auto goed geventileerd is, vooral als het warm is. Laat hem absoluut niet alleen in een warme auto. Als je ver moet rijden/reizen is het goed om tussendoor even te stoppen om je kat wat eten en drinken te geven. Niet iedere kat zal daar op dat moment zin in hebben vanwege de stressvolle situatie, maar je kunt het op z’n minst even proberen.

Nieuwe woning

In je nieuwe woning kun je jouw kat het beste in een afgesloten kamer laten wennen, waar dan ook de spullen uit de laatste kamer in de oude woning in staan. Zorg ervoor dat er iemand bij je kat blijft, zodat hij minder nerveus is wanneer hij uit de reismand gaat. Zodra hij gewend is kun je hem aan de rest van de woning laten wennen. Laat hem zelf rondlopen om alles te verkennen in zijn eigen tempo. Controleer wel even van tevoren of alle ramen en buitendeuren gesloten zijn.

Na de verhuizing

De verhuizing zelf kan erg stressvol zijn, maar ook na de verhuizing heeft jouw kat tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Iedere kat is anders, de ene kat zal wat langer nodig hebben dan de andere kat.

Laten wennen

Probeer nadat je verhuisd bent alle gewoontes en routines vast te blijven houden, net als in de oude woning. Katten zijn tenslotte gewoontedieren en vinden veranderingen lastig. Je kunt de geur van je kat proberen te verspreiden door het hele huis. Hierdoor kan hij zich veilig gaan voelen. Hij zal dit op een gegeven moment zelf gaan overnemen als hij gewend is. Let wel op: een ‘binnenkat’ is wel gevoeliger voor veranderingen, omdat hij maar een beperkte leefomgeving heeft gehad. Een buitenkat ziet dagelijks nieuwe dingen, waardoor hij sneller kan wennen.

Voor de eerste keer naar buiten

Als je verhuist en een kat hebt die altijd naar buiten gaat, moet je de kat behandelen alsof je hem net nieuw hebt. Het is goed om je kat zo lang mogelijk te laten wennen aan je nieuwe woning, zodat hij niet in de war raakt zodra hij buiten komt. Wanner je hem te snel naar buiten laat kan het zijn dat hij op zoek gaat naar zijn oude woning, omdat dit nog steeds als zijn thuis kan voelen. Wacht zeker 6 weken voordat je hem naar buiten laat. In mijn artikel ‘Kat voor het eerst naar buiten laten’ lees je meer over dit onderwerp. Wanneer je kat gechipt is kun je jouw adreswijziging digitaal doorgeven. Als jouw kat toch een keer verdwaalt, kunnen ze hem in ieder geval makkelijk identificeren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *