Katten

Verschillen tussen een kater en een poes

Je hebt de keuze gemaakt om (weer) een kat te nemen, altijd leuk! Maar hoe maak je nu de juiste keuze uit een nestje. Ga je voor een mannetje of een vrouwtje? Veel mensen denken dat je jouw keuze het beste af kunt laten van het geslacht, maar er spelen zeker andere factoren mee zoals het karakter van de kat en de opvoeding. Tóch zijn er wel degelijk verschillen tussen een kater en een poes. In dit artikel ga ik graag wat dieper in op de verschillen tussen een kater en een poes.

Een van de verschillen tussen een kater en een poes is dat een kater vaak groter en steviger gebouwd is dan een poes. Katers groeien vaak langer door dan poezen, en hebben meestal een bredere kop. Nog een verschil is dat een kater (meestal) een groter territorium heeft, vaak wel drie keer groter dan dat van een poes. Dit betekent dat een buitenkat verder van huis gaat wanneer het een kater is. Tevens verschilt de afstand tussen het geslachtsdeel en de anus bij poezen en katers, en ook de vorm van het geslachtsdeel is anders.

Echt hele grote verschillen tussen een kater en een poes zijn er dus niet. Hoe je dan toch de juiste keuze kunt maken hangt af van andere factoren. In dit artikel lees je daar meer over.

Fysieke verschillen

Er zijn dus verschillen in het uiterlijk van katers en poezen, zoals hierboven beschreven. Naast de bouw en het geslacht van de twee, zijn er ook andere fysieke kenmerken die typerend zijn voor een kater of juist voor een poes.

Lapjeskat

Een lapjeskat is een kat met een vachtkleur bestaande uit drie verschillende kleuren. Vaak is het de combinatie zwart, geel en rood waarbij de kleuren vaak in ‘grote vlekken’ zichtbaar zijn. Enkel poezen hebben deze erfelijke aanleg, en daarom kunnen enkel poezen een lapjeskat zijn. Dit heeft te maken met het X-chromosoom. Wel zijn er uitzonderingen; er zijn weleens katers die dit hebben, maar het is erg zeldzaam en komt door een genetische afwijking. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 3000 lapjeskatten katers zijn.

Rode katten

As je een rode kat ziet is de kans groter dat dit een kater is. Er zijn mensen die denken dat er zelfs nooit rode poezen te vinden zijn, maar dat is absoluut niet het geval. Rode poezen zijn er wel degelijk. Hoe zit dat dan precies? Heel simpel gezegd: om een rode poes te ‘creëren’ moet zowel de vader als moeder rood in de vacht hebben. Bij katers hoeft dit niet het geval te zijn, waardoor de kans op een rode kater groter is.

Verschillen in karakter

Er is weleens onderzoek gedaan naar het verschil in het gedrag van katers en poezen. Hieruit is gebleken dat katers over het algemeen wat ‘vriendelijker’ zijn en dat poezen wat meer eenkennig zijn. Echt grote verschillen zijn er niet, maar het karakter en gedrag kunnen zeker veranderen wanneer je besluit een kat te laten castreren (of steriliseren).

Castreren of steriliseren

Wat veel mensen niet weten is dat zowel katers als poezen kunnen sproeien. Wanneer je niet van plan bent te fokken, is het echt aan te raden om je kater of poes te laten castreren of steriliseren. Als je hier op tijd mee bent, zal je kat niet gaan sproeien. Hier geldt echt; voorkomen is beter dan genezen.

Een kater zal na de castratie minder territoriaal zijn, waardoor de kans op gevechten of afdwalen ook een stuk kleiner wordt. Een poes zal niet meer krols worden. Ze zeggen ook weleens dat katers meer op poezen beginnen te lijken zodra ze gecastreerd zijn. Dat lijkt er inderdaad op, gezien het hele territoriale minder wordt. Meer informatie over dit onderwerp lees je in een ander artikel: ‘Wanneer kun je een kat laten castreren of steriliseren?’ De kosten van een castratie of sterilisatie van een poes zijn vaak duurder dan bij een kater.

Karakter heeft niet te maken met geslacht

Het karakter van een kat heeft eigenlijk maar weinig te maken met het geslacht. Zo zal er eerder verschil zijn in het karakter door onder andere de opvoeding (socialisatie), het karakter van de ouders en het ras. Het is dan ook goed om een kitten lang genoeg in het nestje te laten. Sommige mensen halen hun kitten al na 7 weken op, gezien dit volgens de Nederlandse wet is toegestaan. Eigenlijk is dit veel te vroeg. Het wordt veelal aangeraden om dit pas na 13 weken te doen, in verband met de socialisatiefases.

Een kitten doorloopt twee socialisatiefases. De eerste begint (meestal) bij 3 weken en duurt tot ongeveer 8 weken. De tweede fase is ongeveer tussen de leeftijd van 8 weken en duurt tot ongeveer 14 weken. De moeder van een kitten speelt een hele grote rol in deze periode, zij leert wat normaal gedrag is en daarom kan het al heel veel verschil maken wanneer de moeder zelf heel goed gesocialiseerd is. Denk aan het spelen met andere katten en de omgang met mensen.

Ook zit er een verschil in het ras van een kat. Er zijn bijvoorbeeld rassen die wat rustiger zijn en rassen die juist heel druk en luid zijn. Het is nuttig om je daarover in te lezen.

Hoe kies je de juiste kat?

De juiste kat kiezen betekent dat je verder moet kijken dan geslacht. Natuurlijk kun je bewust kiezen voor een poes, omdat je bang bent dat een kater te ver weg van huis dwaalt. En natuurlijk kun je bewust voor een kater kiezen, omdat je het leuker vindt om een grotere kat te hebben. Echt het daadwerkelijke karakter heeft te maken met andere factoren, en daarom is het vooral goed om daar meer informatie over in te winnen. Weet welk ras er bij jou past en bekijk uit wat voor nestje jouw nieuwe huisdier komt.

Niet alleen kittens kunnen gekozen worden, ook een oudere kat behoort bij de opties. Wellicht is dat zelfs een betere match voor jou. Als je voor een volwassen kat kiest, bijvoorbeeld vanuit een asiel, kun je ook al veel te weten komen van tevoren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *