Katten

Waarom heeft mijn kat een droge neus?

Jij kent jouw eigen kat het beste. Zodra er iets verandert, zal dit jou vrij snel opvallen. Of dit nou zijn uiterlijk is of zijn gedrag, jij ziet het direct. Zo ook met zijn neus. Als deze bijvoorbeeld ineens droog is, kan ik me voortellen dat je wilt weten of het allemaal wel goed gaat en of dit normaal is. In dit artikel geef ik antwoord op de volgende vraag: waarom heeft mijn kat een droge neus?

De neus van een kat kan variëren tussen droog en licht vochtig. Door het afvloeiende traanvocht zal de neus veelal licht vochtig zijn, maar als een kat slaapt kan de neus droger aanvoelen, omdat de neus tijdens het slapen indroogt. Het liggen in de zon (of een andere warmtebron) kan de neus ook droger (en warmer) maken. Als zijn neus véél droger aanvoelt dan normaal, kan dat verschillende oorzaken hebben, waardoor je wél actie moet ondernemen. Zo kan er sprake zijn van een te lage traanproductie of bijvoorbeeld koorts, uitdroging of een ziekte.

De vochtigheid van de neus van een kat kan dus variëren, maar ook veel verschillende oorzaken hebben. Daarnaast kan een natte neus ook bepaalde (niet of wel gevaarlijke) oorzaken hebben. Behalve op de vraag ‘waarom heeft mijn kat een droge neus’ en de eventuele gevaren die, zal ik in dit artikel tevens dieper ingaan op de natte neus.

Waarom heeft mijn kat een natte neus?

Katten kunnen dus niet alleen een droge neus, maar ook een natte neus hebben. Als de neus vochtig is, betekent dit niet dat jij je meteen zorgen hoeft te maken. Het is namelijk heel normaal dat hij een (licht) vochtige neus heeft.  Zodra de neus dusdanig vochtig is, dat er daadwerkelijk vocht aan blijft hangen of afgeeft, kan dit in sommige gevallen betekenen dat hij op dat moment een overmatige traanproductie heeft, of dat hij ziek is.De ernst van de situatie is daarbij heel erg afhankelijk van hoe de neus normaal gesproken voelt, en of het wel vaker op die manier varieert.

Wanneer is een droge of natte neus gevaarlijk?

Of een droge of natte neus gevaarlijk wordt, hangt af van meerdere aspecten. Stel jezelf de volgende vragen: hoe voelt de neus normaal aan? Hoe gedraagt je kat zich, ten opzichte van normaal? Hoe ziet de neus eruit? Pas als je daar de antwoorden op hebt kun je de situatie goed inschatten. Als je echt twijfelt, kan het natuurlijk nooit kwaad om je dierenarts te bellen, maar wel pas als je jezelf de bovenstaande vragen hebt gesteld en de antwoorden zorgwekkend zijn.

Wanneer moet je naar de dierenarts met een droge neus?

Als de neus van een kat altijd droog en warm is, kan het geen kwaad (zolang er geen andere vreemde symptomen aanwezig zijn). Ook na het zonnebaden kan de neus wat droog en warm aanvoelen. Dit is geen reden tot paniek. Maar, als de neus van een kat kurkdroog aanvoelt, en dit normaal gesproken (bijna) nooit voorkomt, kan het diverse dingen betekenen en verstandig zijn om langs de dierenarts te gaan. Hij kan bijvoorbeeld last hebben van een lage traanproductie, koorts, uitdroging of een andere ziekte.

Om de situatie goed te kunnen beoordelen is het noodzakelijk dat je kijkt naar eventuele andere symptomen, en of je kat zich eventueel anders gedraagt dan normaal. Als je kat uitgedroogd of koortsig is, uit zich dat veelal in een duffe of inactieve houding en/of een verminderde eetlust. Ook kan hij op een andere manier ziek ogen, jij kent jouw kat tenslotte het beste. In deze gevallen is het belangrijk dat je hem meeneemt naar de dierenarts ter controle. Een droge neus die voor scheurtjes in de neus zorgen, kan tevens een reden zijn om je dierenarts te bellen. Het kan dan bijvoorbeeld nodig zijn om een crème te gaan smeren.

Zo een droge neus die voor zweren, korsten of scheuren zorgt, kan duiden op een huidprobleem of een allergische reactie. Daarnaast kan het duiden op een schimmelinfectie of eczeem. Als hij aan zijn neus krabt en er op korte termijn niets lijkt te werken, dien je contact op te nemen met je dierenarts.

Wanneer moet je naar de dierenarts met een natte neus?

Ook bij een (hele) natte neus kan er in sommige gevallen helemaal niets aan de hand zijn. In sommige andere gevallen kan het juist wél nodig zijn om de dierenarts te bellen. Dit hangt samen met (eventuele) andere symptomen. Een natte kattenneus of loopneus is namelijk een veelvoorkomend symptoom van een infectie in de bovenste luchtwegen (neus, keelholte en strottenhoofd). Afgekort noemen ze dit URI (Upper Respiratory Infection). Voorbeeld hiervan zijn herpes en chlamydia. Bijna iedere kat wordt blootgesteld aan bijvoorbeeld herpes, ook binnenkatten kunnen hier dus last van hebben. Een loopneus kan dan één van de symptomen zijn van een URI zijn.

Indien hij geen andere symptomen vertoont is het niet noodzakelijk om direct naar de dierenarts te gaan. Meer over ziektes vind je in het artikel ‘Een zieke kat herkennen’.

Conclusie

In principe hoeft er dus niet per se iets aan de hand te zijn wanneer je kat een natte of droge neus heeft. Het is vooral afhankelijk van de ´gebruikelijke vochtgehalte´ van de neus, en eventuele andere symptomen. Als je kat in de zon heeft gelegen (of voor/bij een andere warmtebron) kan de neus simpelweg droog (en warm) worden. Ook bij het slapen kan de neus droger aanvoelen dan normaal.

Als er zich andere symptomen voordoen en je kat zich ineens anders gaat gedragen, kan het bij een hele droge neus wijzen op koorts, uitdroging, een lage traanproductie of een andere ziekte. Bij een hele natte neus (en bijvoorbeeld een loopneus) kan het wijzen op een infectie van de bovenste luchtwegen.

Echt gericht advies geven is hier dus best lastig, gezien jij jouw kat het allerbeste kent. Een belletje naar de dierenarts kan geen kwaad, maar onthoud dat een variatie in de vochtigheid van de neus van een kat helemaal niet raar is, en meestal zelfs normaal. Zodra er ook andere symptomen bij komen kijken, zoals beschreven in dit artikel, is het goed om je dierenarts op te zoeken.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *