Katten

Wanneer zijn katten vrienden?

Soms zie je ze leuk met elkaar spelen, soms lijkt het wel alsof ze aan het vechten zijn. Op andere momenten zien ze elkaar niet eens staan. Hoe kun je nou zien of het allemaal wel goed gaat? Wanneer zijn katten vrienden?

Als katten samen (tegen elkaar aan) slapen, elkaar wassen, met hun neusje begroeten en tegen elkaar aan wrijven, wordt de kans vrij groot geacht dat ze vrienden zijn. Bewaren de katten altijd hun afstand van elkaar of blazen of grommen ze naar elkaar? Dan zijn ze absoluut geen vrienden. Niet alle katten die samen slapen zijn overigens comfortabel in elkaars aanwezigheid. Je kunt aan hun lichaamstaal zien of ze op hun gemak zijn of juist heel erg op hun hoede. Als ze elkaar negeren kan het ook zijn dat de katten op zichzelf zijn en vanuit hun karakter geen behoefte hebben aan contact met soortgenoten.

De manier waarop katten met elkaar communiceren is voor hen erg makkelijk te begrijpen, maar voor ons als baasjes kan het weleens verwarrend of onduidelijk zijn. In dit artikel vertel ik je hier graag meer over. Zo kun jij ook beter zien of jouw eigen katten vrienden zijn of juist helemaal niet.

Communicatie tussen katten

De communicatie tussen twee of meer katten is anders dan de communicatie tussen katten en mensen. Er zijn verschillende punten waar je op kunt letten om te zien of de katten wel of geen vrienden zijn. Je kunt onder andere veel zien aan het oogcontact. Als ze elkaar veel aanstaren, zijn ze elkaar vaak aan het uitdagen. Wanneer ze elkaar aankijken, maar langzaam de ogen sluiten, betekent dit dat er sprake is van vertrouwen. In het artikel ‘Missen katten hun baasje?’ ga ik hier dieper op in.

Lichaamstaal

Aan de lichaamstaal kun je ook een hoop aflezen. Een kat die rondloopt met een hoge rug en dikke staart in de buurt van de andere kat(ten), is niet zo blij met het gezelschap van de andere kat. Dit spreekt redelijk voor zich. Iets wat minder voor zich spreekt, is dat katten niet altijd bevriend zijn wanneer ze samen slapen. Als de katten een afstand bewaren tussen hen in, kan het ook betekenen dat ze de plek fijn vinden en dat ze daar niet per se liggen omdat ze het zo gezellig vinden met elkaar.

Als ze tegen elkaar aan liggen of met de buiken naar elkaar toe, kun je er vanuit gaan dat ze elkaar vertrouwen. Katten laten hun buik niet zomaar zien, zeker niet op zo’n kwetsbaar moment als slapen. Soms is het maar de vraag of ze wel aan het slapen zijn of juist op hun hoede. Dit merk je aan de positie waarin ze slapen, of aan de oren die niet ontspannen maar juist alert zijn. Zodra er beweging of geluid plaatsvindt, kun je de oren zien bewegen. Dit houdt in dat ze absoluut niet aan het slapen zijn en het nog niet voldoende vertrouwen.

Spelen of vechten?

Katten kunnen soms ontzettend hard met elkaar spelen, waardoor het bijna lijkt alsof ze aan het vechten zijn. Er zit toch echt verschil in de twee en het is zeker nuttig om te weten hoe je dit dan precies kunt zien. Je ziet het onder andere aan de lichaamstaal, maar je kunt het ook zeker horen. Spelende katten houden hun nagels ingetrokken zodat ze elkaar geen pijn kunnen doen. Ze maken daarnaast nauwelijks geluid. Zodra ze beginnen te grommen of blazen betekent dit eigenlijk dat één van de twee of beide katten het niet meer zien als spelen.

Katten kunnen een apart gezicht trekken tijdens het spelen, waardoor het lijkt alsof het escaleert. Daarmee bedoel ik dat hun bek halfopen staat. Dit betekent eigenlijk juist dat ze aan het spelen zijn en dat er dus niet echt iets aan de hand is.

Als het erop lijkt dat ze aan het vechten zijn door het gegrom en geblaas (of zelfs gekrijs), is het van belang dat je de katten snel uit elkaar haalt. Je kunt ze dan het beste in aparte kamers zetten.

Oorzaken

Dat katten geen vrienden zijn of kunnen worden, heeft meerdere oorzaken. Het kan te maken hebben met het karakter van de kat, maar ook door de opvoeding of de leeftijd. Iedere kat is anders, en het kan zomaar zijn dat je er helemaal niets aan kunt doen, wat je ook probeert. Dit hoeft niet uit te maken, zolang ze maar niet met elkaar gaan vechten. Hoe je katten aan elkaar introduceert en aan elkaar laat wennen, speelt ook een hele grote rol. In het artikel: ‘Hoe lang moeten katten aan elkaar wennen?’ geef ik hier meer informatie en tips over.

Karakter

Er zijn katten die er geen behoefte aan hebben om een band op te bouwen met andere soortgenoten. Het is dan goed om te onthouden dat ‘geen band willen opbouwen’ iets anders is dan ‘ruzie’. In deze situatie tolereren ze elkaar namelijk wel, en er hoeft dan ook niet per se een spanning te hangen. Dit kan tevens te maken hebben met het ras van de kat. Als katten van hetzelfde ras zijn, is er ook een grotere kans dat de twee overeenkomen qua karakter.

Opvoeding
Het kan tevens te maken hebben met de opvoeding van de katten. Wanneer een kat voldoende gesocialiseerd is en tot ‘latere leeftijd’ voldoende heeft gespeeld met soortgenoten, zal de kans groter zijn dat zij ook in een nieuwe omgeving ‘vrienden’ willen zijn met andere katten. Als dit totaal niet het geval is geweest of het zelfs zo erg is dat een kat het niet zo prettig heeft gehad, kan het compleet de andere kant op zijn. Als je katten krijgt vanuit hetzelfde nest, brengt dit zeker veel voordelen met zich mee. Ze hebben veelal hetzelfde karakter en zijn met elkaar opgegroeid. Het vertrouwen zal er direct zijn.

Leeftijd

Jonge katten bouwen over het algemeen makkelijker een band op met andere katten dan iets oudere katten. Twee of meerdere jonge katten wennen vaak sneller aan elkaar, al is het ook mogelijk met een oudere kat. Als je een kat hebt die al op leeftijd is, zal het over het algemeen een rustige kat zijn. Deze zal iets meer vrede hebben met een kat die een soortgelijk karakter heeft.

Tips

Om ervoor te zorgen dat jouw katten het goed, of in ieder geval voldoende, met elkaar kunnen vinden zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Denk onder andere aan een goede introductie tussen de katten en het faciliteren van eigen ‘plekjes’ waar ze hoog kunnen liggen of zich kunnen terugtrekken/verstoppen. Zorg ervoor dat er meer kattenbakken zijn dan het aantal katten. Ook een eigen voerbak en drinkbak zijn belangrijk.

Toch kan het zijn dat jouw katten met elkaar beginnen te vechten, ondanks de goede voorbereiding. Haal de katten dan uit elkaar zodra het uit de hand loopt. Vergeet niet dat katten niet altijd vrienden hoeven te zijn, soms zit het gewoonweg in het karakter. Dat ze elkaar accepteren is dan het belangrijkst.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *