Een zieke kat herkennen
Je hoopt natuurlijk dat dit jou nooit gaat overkomen, maar helaas kun je het niet altijd voorkomen. Katten kunnen nou eenmaal ziek worden. Het is dan nuttig dat je weet hoe je een zieke kat kunt herkennen. In dit artikel vertel ik daar graag meer over.
Een zieke kat kun je onder andere herkennen aan verandering in gedrag en andere (fysieke) symptomen. Het kunnen veranderingen zijn in het eet- en drinkpatroon, slaapgedrag, gewicht, uiterlijk, het gebruik van de kattenbak en meer. Het komt erop neer dat je het gedrag en lichaam van je kat moet blijven analyseren. Op deze manier kun je bepaalde symptomen herkennen, die passen bij een zieke kat.
Welke symptomen er dan precies horen bij een zieke kat beschrijf ik hier natuurlijk niet mee. In dit artikel vertel ik je graag meer over de verschillende symptomen, maar ga ik ook in op de dingen die jij zelf kunt doen om het risico op een zieke kat kleiner te maken.
Symptomen van een zieke kat herkennen
Jij kent jouw kat als de beste en ziet dan vrij snel wanneer er dingen veranderen. Niet alle veranderingen zijn negatief en geven redenen om je zorgen te maken. Er kunnen veranderingen optreden in het gedrag, zoals het eet- en drinkpatroon en slaapgedrag, maar ook andere veranderingen kunnen optreden, bijvoorbeeld in het gewicht, uiterlijk, het gebruik van de kattenbak en nog meer. Om de symptomen te herkennen vertel ik je hier graag wat meer over.
Verandering in gedrag
Verandering in gedrag is heel breed. Een verandering in het gedrag kan te maken hebben met de omgang met jou als baasje, maar ook met andere dieren; het niet meer laten aanraken, een mindere omgang, ruzie maken of juist heel veel om aandacht vragen. Het kan dan zijn dat hij pijn heeft en/of ziek is. Een zieke kat zal zich vooral gaan verstoppen.
Een kat kan tevens ineens heel hard of vaker gaan mauwen. Het kan dan letterlijk een schreeuw om aandacht zijn. Ook kan een kat zichzelf minder gaat wassen (dus schoonlikken). Katten zijn hele schone en hygiënische huisdieren, die graag altijd schoon door het leven gaan. Een zieke kat zal dit minder gaan doen of er zelfs helemaal mee stoppen.
Een verandering in activiteit en/of energielevel kan ook een symptoom zijn dat je kat pijn heeft of ziek is. Oudere katten kunnen veel minder actief zijn dan jongere katten. In dit geval is het niet iets om je zorgen over te maken. Zodra het gaat om een jonge kat, die ineens minder actief wordt, kan er wel reden zijn om de dierenarts in te schakelen Te veel slapen kan namelijk wijzen op medische oorzaken. Over dit onderwerp vertel ik meer in het artikel: ‘De reden dat katten veel slapen’.
Verandering in gewicht
Een kat die ziek is kan ineens veel af gaan vallen. Zodra je merkt dat hij veel magerder wordt, kan het betekenen dat hij een verminderde eetlust heeft. Dit kan te maken hebben met pijn, maar het kan tevens betekenen dat hij ziek is. Een verminderde eetlust is niet erg als dit van korte duur is, maar zodra het voor een langere tijd is, dien je actie te ondernemen.
Wanneer een kat wél voldoende eetlust heeft, en blijft eten maar alsnog afvalt, kan er sprake zijn van een ziekte. Dit kan bijvoorbeeld kattendiabetes zijn, of het heeft een andere oorzaak zoals problemen met de nieren en/of schildklier. Of zelfs een tumor. Niet alleen afvallen, maar ook aankomen kan betekenen dat je diertje ziek is. Hij kan bijvoorbeeld altijd honger hebben, waar iets achter kan zitten. Hierover vertel ik meer in het artikel ‘Heeft mijn kat echt altijd honger?’
Het is verstandig om de ademhaling van een kat in de gaten te houden. Een bemoeilijkte ademhaling is niet altijd goed te zien of horen. Vaak herken je een benauwdheid aan een minder actieve kat. Een verstopte neus, niezen, hoest of versnelde ademhaling kan daar tevens een symptoom van zijn. Met de bek open ademhalen kan ook gevaarlijk zijn (en hiermee wordt er niet op ‘tijdens het spelen’ gedoeld).
Verandering in uiterlijk
Een gezonde kat heeft een glanzende, schone en volle vacht. Zoals je weet zijn het hele schone dieren die zich regelmatig wassen. Een vieze vacht betekent dat ze zich minder wassen, en dat past niet bij het gedrag van een gezonde kat. Als hij ineens een doffe vacht of kale plekken heeft, is het verstandig om hier naar te laten kijken. Hij kan last hebben van huidparasieten, een tekort aan bepaalde stoffen (vitaminen of minderalen bijvoorbeeld), pijn of allergie.
De kleur van het tandvlees laat zien of het gebit gezond is. Het laat onder andere zien hoe de bloedsomloop van een kat is en of er voldoende zuurstof in de rode bloedcellen aanwezig is. Een gezonde kat heeft roze tandvlees. Rood tandvlees kan bijvoorbeeld betekenen dat er sprake is van een tandvleesontsteking.
Gebruik van de kattenbak
Een kat die niet meer in de kattenbak plast of poept heeft daar altijd een reden voor. Je dient het in ieder geval nooit te negeren. Het kan te maken hebben met een vieze kattenbak. Het is noodzakelijk dat je tijdig je kattenbak verschoont, gezien katten hele schone dieren zijn. Als hij ondanks een schone kattenbak toch (regelmatig) buiten de kattenbak plast en/of poept, is het goed om hier naar te laten kijken.
Een verandering in ontlasting of het moeite hebben met plassen en/of poepen wijst erop dat iets niet helemaal in orde is. Ook heel veel plassen (en drinken) kan betekenen dat er iets aan de hand is. Dus, als een kat de kattenbak veel vaker bezoekt dan normaal, of in het grit graaft zonder daadwerkelijk te poepen of plassen, is het verstandig om naar dierenarts te gaan. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van wormpjes, een vergiftiging, constipatie en noem maar op.
Verandering in het slaapgedrag
Eerder in dit artikel staat al beschreven dat het iets kan betekenen wanneer een kat meer gaat slapen. Minder slapen kan ook iets betekenen, namelijk dat hij zich niet kan ontspannen. Wanneer de lichaamsverhouding verandert tijdens het slapen in vergelijking met daarvoor, kan het betekenen dat hij pijn heeft. Als hij onrustig lijkt tijdens het slapen, kan er ook iets aan de hand zijn.
Wanneer ingrijpen?
Een kat die zich anders gedraagt hoeft niet per se een probleem te zijn, als het van korte duur is. Zodra de symptomen langer aanhouden, kun je het beste advies vragen aan de dierenarts. Een kort telefoontje kan al heel nuttig zijn. Hoe lang je precies kunt wachten is afhankelijk van de symptomen en in hoeverre deze symptomen schadelijk zijn. Symptomen als loopneuzen (of ogen), niezen, kortademigheid of juist een zware ademhaling, of griepachtige symptomen, kunnen wijzen op een onderliggende ziekten. Dan is het noodzaak om actie te ondernemen en de dierenarts in te schakelen.
Zelf iets doen?
Een kat kan iets oplopen wat minder ernstig is, waarbij je de dierenarts niet per se hoeft in te schakelen. Zelf kun je bepaalde supplementen bestellen. Ook bepaalde aanvullende diervoerders kunnen helpen. Er bestaat speciaal voer ter ondersteuning van de weerstand, huid, vacht, overgewicht en nog meer. Voldoende beweging en ook het schoonmaken van de oren, gebit en ogen kunnen ook verschillende risico’s verkleinen.
Daarnaast dien je jouw kat regelmatig te ontwormen en ontvlooien. Dit voorkomt onnodige bezoeken van parasieten waar je kat ziek van kan worden. Ook is het belangrijk dat je hem laat inenten tegen de katten- en niesziekte.