Katten

Een zwangere kat herkennen

Het zou zoveel makkelijker zijn wanneer je een zwangerschapstest kon afnemen bij katten zodra je het vermoeden hebt dat ze zwanger is. Helaas is een zwangerschapstest via het bloed of de urine niet mogelijk bij katten. De hormonen veranderen namelijk niet, waardoor je een zwangerschap niet kunt aantonen. Ik hoor je denken; hoe kun je dan zien dat een kat drachtig is? In dit artikel vertel ik je graag meer over hoe je een zwangere kat kunt herkennen.

Een zwangere kat herkennen kan pas na een aantal weken. Na drie weken zullen de tepels verkleuren en opzwellen. Daarnaast zal ze aankomen in gewicht. Je zult haar buik zien opzwellen en ze kan zich tevens onrustig gaan gedragen en veel gaan spinnen. Ook zal haar lichaamstemperatuur zakken, vooral voordat de bevalling begint. Na ongeveer 35 dagen kan de dierenarts een echo maken om te bekijken of ze inderdaad zwanger (drachtig) is. Enkele dagen daarvoor kan de dierenarts het ook al voelen. Het kan verstandig zijn om dit te laten doen; ook bij katten bestaat er zoiets als een schijnzwangerschap.

Ben je benieuwd naar andere symptomen waardoor je een zwangere kat kunt herkennen en het verdere verloop van een zwangere (drachtige) kat? Ik raad je dan zeker aan om verder te lezen. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over zwangere katten. Wel wil op voorhand aangeven dat het erg verstandig is om je kat te laten castreren of steriliseren, als je geen fokker bent en/of geen nestjes wilt. Poezen zijn erg vaak krols, en kunnen in deze periode erg vruchtbaar zijn. De kans op een (ongewenste) zwangerschap is bij een buitenkat natuurlijk wel groter dan bij een binnenkat.

Symptomen zwangere kat

Een zwanger kat zal meerdere symptomen vertonen. Over het algemeen beginnen de symptomen na de eerste drie weken op te treden. Zo kan het gedrag gaan veranderen en er zal een toename zijn in het gewicht en een verandering in kleur van de tepels. Gek genoeg kunnen ook katten last krijgen van ochtendmisselijkheid. Dit is hartstikke normaal en niet iets om je zorgen over te maken. Overigens heeft niet iedere kat hier last van, zoals bij mensen ook het geval is.

Verandering in gedrag

Een zwangere kat kun je herkennen doordat ze zich kan zich anders gaan gedragen. Haar behoefte om te spelen kan minder worden, en ze kan rustiger ogen. Ook qua karakter kunnen er wat dingen gaan veranderen. De ene kat wordt bijvoorbeeld aanhankelijker, terwijl de andere kat juist afstandelijker of geïrriteerder wordt. Iedere kat is anders, en deze veranderingen in gedrag kunnen ook te maken hebben met een andere oorzaak. Als je kat ineens hee rustig wordt en afstand neemt, kan het ook betekenen dat je kat zich niet helemaal lekker voelt. In het artikel ‘Een zieke kat herkennen’ kun je hier meer over lezen.

Toename in lichaamsgewicht

Aan het begin van de zwangerschap zal een kat aankomen vanwege de toename van het baarmoederweefsel. Vervolgens zal een zwangere kat aankomen door de kittens die al vrij snel zullen groeien. Het is normaal dat een zwangere kat 40% van haar lichaamsgewicht zal aankomen. Een goede voeding is daarbij erg belangrijk. Een zwangere kat zal vaak meer willen gaan eten. Dit kan oplopen tot wel 15% van de gebruikelijke behoefte. Na ongeveer vijf weken zal de opgezwollen buik beter zichtbaar zijn.

Verandering van de tepels

Ook de tepels zullen gaan verkleuren. Ze worden wat donkerder (dieper roze) en kunnen gaan opzwellen. Dit zal vanaf de derde week optreden. De vacht rond de tepels kan tevens af gaan wijken in vergelijking met normaal.

Hoe lang is een kat zwanger?

Een kat is gemiddeld negen weken zwanger. Het aantal dagen zal ongeveer tussen de 63 en 67 dagen liggen, al zijn uitzonderingen er altijd. Na het ontdekken van de eerste symptomen en het vermoeden van een eventuele zwangerschap, is het verstandig om langs de dierenarts te gaan. Vanaf 32 dagen kan hij onderzoek uitvoeren door in de buik te voelen en vanaf de 35e dag kan hij ook een echo maken. Op deze manier kan er een hartslag worden ontdekt. Om echt te kunnen zien hoeveel kittens er zich in de baarmoeder bevinden, is het nodig om een röntgenfoto te maken. Een echo is daar helaas niet duidelijk genoeg voor.

De bevalling van een kat

Als duidelijk wordt dat je kat zwanger is, kan het goed zijn om je alvast in te lezen en je voor te bereiden op de komst van een nestje kittens. In vergelijking met een zwangerschap bij mensen, is een zwangerschap bij katten relatief erg kort en de bevallingsdatum kan dan ook sneller naderen dan je verwacht.

De bevalling voorbereiden

Na ongeveer negen weken is het zover; de bevallingsdatum nadert. Het is goed om te weten dat een kat graag op een rustige plek wil bevallen. Zorg er dan ook voor dat je deze al gereed maakt, ruim voordat de verwachte bevallingsdatum in zicht komt. De bevallingen bij katten gaan meestal wat sneller dan een gemiddelde bevalling bij mensen.

Een rustig (en zacht) plekje kan gecreëerd worden door middel van een (kartonnen) doos met daarin een kleed of doek. Het doek zal onder andere zijn voor de zachtheid en warmte, maar ook om het vocht op te vangen. De kamer moet lekker warm zijn, minimaal 22 graden en er moet tevens een kattenbak, voeding en vers water aanwezig zijn in de ruimte. Probeer deze spullen wel goed in de ruimte te verspreiden. Vaak zal een kat veel (of harder) gaan spinnen zodra de bevalling op gang komt. Je kunt de weeën vaak zien, door de samentrekkende bewegingen in/van de buik.

Tijdens de bevalling

De meeste moederpoezen weten precies wat ze moeten doen tijdens de bevalling. Meestal bevinden er zich 2 tot 5 kittens in de baarmoeder. Tussen iedere kitten zal ongeveer 10 tot 100 minuten tijd zitten. Na iedere kat dient er een placenta uit te komen, of meerdere placenta’s achter elkaar na meerdere kittens. Wanneer dit niet het geval is en niet alle placenta’s eruit komen, dien je naar de dierenarts te gaan. Het kan een kat van binnenuit vergiftigen, dus dit is erg gevaarlijk. Ook als er een te lange tijd zit tussen twee kittens, dien je direct naar dierenarts te gaan.

Een kat zal zelf zorgdragen voor het doorbreken van het vlies als dit nog niet is gebeurd , zo ook met het doorbreken van de navelstreng. Als ze dit door één of andere reden niet doet, is het van belang dat je haar hierbij helpt. Hetzelfde geldt voor het schoonlikken van de kittens. Als de moederpoes dit niet doet of afgeleid is, zal het nodig zijn dat je hier voorzichtig bij helpt met een handdoek. Dit is om de ademhaling te stimuleren.

Na de bevalling

Na de bevalling dienen de kittens meteen bij de moederpoes te gaan drinken. Daarna kun je de kittens gaan wegen, zodat je hun groei goed kunt gaan bijhouden. Het klinkt misschien vreemd, maar je kunt de kittens merken met verschillende kleuren nagellak, om ze uit elkaar te houden. Een kitten moet binnen ongeveer 10 dagen verdubbelen in gewicht, en ze mogen absoluut niet afvallen.  

Na de bevalling is de moederpoes vaak erg moe. Ze zal veel willen slapen, en dit is volstrekt normaal. Daarbij is het wel belangrijk dat ze de kittens goed blijft verzorgen. Als dit niet het geval is dien je haar hierbij te helpen. De meeste katten zullen net na de bevalling niet bij de kittens weg komen of willen om te gaan eten. Probeer dan ook dicht bij de doos (of andere bevalplek) eten aan te bieden, zodat ze toch voldoende blijft eten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *