Heeft mijn kat echt altijd honger?
Zodra je ook maar in de buurt komt van zijn brokken of voederbak miauwt hij het uit. Jouw kat heeft wéér honger en wil maar niet ophouden met bedelen. Je vraagt je dan ook af; heeft mijn kat echt altijd honger? Op deze vraag geef ik graag antwoord.
Ja, het zou kunnen dat jouw kat altijd, of in ieder geval ontzettend vaak, honger heeft en daarom zeurt totdat hij zijn brokken krijgt. Ondanks dat hij voldoende voeding binnenkrijgt, houdt het hongergevoel aan. Dit kan verschillende oorzaken hebben en het is dan ook goed om in de gaten te houden of je kat aankomt in gewicht. Als dit niet zo is, of als je kat zelfs afvalt, kan er namelijk een vervelende medische oorzaak achter zitten. Neem in dit geval ook contact op met je dierenarts.
Om deze vraag wat uitgebreider te kunnen beantwoorden is het goed om in te zoomen op de oorzaken van het hongergevoel. Er kunnen namelijk verschillende redenen zijn waardoor een kat een onstilbaar hongergevoel heeft. In dit artikel lees je hier meer over.
Waarom heeft mijn kat honger?
Wanneer een kat echt continu ‘miauwt’ voor (meer) eten, kan er iets anders aan de hand zijn dan ‘normale honger’. Zo kunnen katten bijvoorbeeld suikerziekte/diabetes krijgen, een overactieve schildklier hebben, een voedingstekort hebben of er pas last van krijgen wanneer ze ouder worden. Ook kan het zijn dat je kat zich verveelt, en uit verveling blijft eten en zelfs agressief wordt. Lees hier meer over de gemoedstand van je kat. Het is in ieder geval altijd goed om de dierenarts te bellen wanneer de eetlust van jouw kat ineens omslaat, vooral als de kat niet aankomt in gewicht. Op deze manier kun je bepaalde medische oorzaken uitsluiten.
Bestaat kattendiabetes echt?
Ja, kattendiabetes is echt een ‘ding’ en bestaat dus echt. Katten met overgewicht, ook wel obesitas, kunnen hier last van krijgen. Wanneer een kat hier last van heeft betekent dit dat de kat een te hoog suikergehalte in zijn bloed heeft. Dit probleem wordt pas ernstig wanneer de kat te weinig beweegt ten opzichte van het eten dat hij binnenkrijgt, omdat het evenwicht dan wordt verstoord. Overgewicht is overigens niet de enige oorzaak waardoor een kat last kan krijgen van suikerziekte. Zo kan het syndroom van Cushing (hypercortisolisme) ook een oorzaak zijn. Zo goed als alle katten met dit syndroom zullen namelijk diabetes ontwikkelen. Gelukkig is dit een zeldzaam syndroom.
Waarom kan een oudere kat meer honger krijgen?
Wanneer een kat ouder wordt verandert zijn energiebehoefte, en daarom ook zijn voedingsbehoefte. Na een bepaalde leeftijd wordt de spijsvertering een stuk minder efficiënt. Hierdoor kan een oudere kat heel erg hongerig overkomen. Dit komt omdat hij niet meer de juiste (of voldoende) voeding kan opnemen vanuit eiwitten en vetten. Gelukkig is hier een makkelijke oplossing voor; voeding geven waarbij extra toegevoegde koolhydraten zijn toegevoegd.
Wat gebeurt er bij een overactieve of te snel werkende schildklier?
Een overactieve of te snel werkende schildklier wordt ook wel hyperthyreoïdie genoemd. Door een overactieve of te snel werkende schildklier ontstaat een hormonale onbalans, waardoor het metabolisme verhoogd wordt en het een hongergevoel geeft. Daar kan geen voer tegenop, zelfs niet als het van hoge kwaliteit is. Je merkt het aan een kat dat hij dit heeft wanneer hij afvalt, ondanks dat hij voldoende voeding krijgt. Een kat kan tevens snel geïrriteerd raken en onrustig zijn, maar ook veel willen drinken en plassen. Ook kan een kat gaan braken of diarree krijgen. Deze symptomen komen gelukkig iets minder vaak voor. Een overactieve schildklier komt overigens niet vaak voor bij jonge katten; de gemiddelde leeftijd is ongeveer 12 jaar.
Van welke darmproblemen kan mijn kat last hebben?
Ook darmproblemen kunnen een oorzaak zijn van het hongergevoel bij een kat. Zo kan er sprake zijn van een ontstekingsziekte, waarbij de darmen bepaalde of veel darmafwijkingen heeft die zelfs chronisch kunnen zijn. Dit kan komen door ontstekingscellen die in de dikke wanden van het maag-darmkanaal binnendringen. Daarnaast kan een kat ook last krijgen van wormen. Rondwormen zijn bijvoorbeeld een veel voorkomende parasiet die het darmstelsel van katten binnendringt. Bij een besmetting nemen deze wormen alle voedingsstoffen van de kat op, waardoor de kat de hele tijd honger heeft. Zorg er dus voor dat je kat goed ontwormt wordt.
Kan ik iets doen tegen het hongergevoel?
Een makkelijk en snel antwoord zou zijn; zorg ervoor dat je kat voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt waardoor hij geen honger heeft. Kijk goed op de ingrediëntenlijst van de brokken (of natvoer) die je geeft, en ook naar de juiste hoeveelheid die je moet geven. Zorg er ook voor dat je kat zich niet verveelt. Dit kun je doen door veel met hem te spelen en voldoende ‘leuke plekjes’ in huis te creëren voor je kat voor de periodes dat je niet thuis bent.
Helaas is er niet altijd een makkelijke oplossing wanneer er een medische reden achter zit. Daarom raad ik je zeker even aan om naar de dierenarts te gaan als je de oorzaak nog niet weet. Doe dit al helemaal wanneer je kat dit gedrag ineens vertoont. De dierenarts kan onderzoek doen door bijvoorbeeld urine en bloed af te nemen. Als er toch iets mis blijkt te zijn kan de dierenarts je hierbij helpen, door middel van een behandelplan.
Conclusie
Het kan zomaar zijn dat je kat vaak, of zelfs altijd, honger heeft. Dit kan te maken hebben met een gebrek aan voeding of vermaak, maar ook met een medische reden/oorzaak. Wanneer je zelf niet kunt verklaren waarom je kat altijd honger heeft, raad ik dan ook zeker aan om naar dierenarts te gaan. Bij de dierenarts kun je bepaalde oorzaken uitsluiten of verder ingaan op een bepaalde oorzaak middels een behandelplan. Als je kat hier eerder geen last van had en dit gedrag ineens vertoont, is het sowieso het beste om de dierenarts in te schakelen. Ook als je kat last heeft van overgewicht is het goed om naar de dierenarts te gaan, om te kijken hoe je jouw kat kan helpen afvallen.