Katten

Kat voor het eerst naar buiten

Zelf ken ik dit gevoel maar al te goed. Je hebt een nieuwe kat en twijfelt heel erg of je hem naar buiten gaat laten, of alleen in de tuin of dat het een echte ‘binnenkat’ wordt. Of je jouw kat naar buiten gaat laten is natuurlijk helemaal aan jou om te bepalen. De eerste keer kan dan altijd spannend zijn, omdat je niet weet hoe lang hij dan precies wegblijft en of hij überhaupt wel terugkomt. In dit artikel vertel ik hier graag meer over.

Als je een kat voor het eerst naar buiten laat is het van belang hij minimaal 6 weken bij je woont. Zorg ervoor dat hij niet te hongerig is en dat je het op een rustig moment plant. Doe dit het liefst overdag en speel van tevoren met hem. Op deze manier zal hij al wat energie kwijt zijn en sneller moe worden. Zorg er tevens voor dat hij altijd naar binnen kan zodra hij dit wil. Je kunt een deur of raam openzetten, of in de buurt van de deur blijven om open te kunnen doen zodra hij terugkeert. Om het aantrekkelijk te maken om weer terug naar huis te komen, kun je ook wat lekkers geven wanneer hij terug is, om de terugkomst te ‘belonen’.

Als je kat eenmaal buiten komt, ga je er vanzelf aan wennen. Je zult zien dat hij zijn weg terug naar huis weet te vinden. Sommige baasjes hebben geen idee hoe ver hun kat eigenlijk van huis is elke keer. Het maakt ook verschil of je een poes of een kater hebt. Zo staan katers erom bekend vaak verder van huis rond te dwalen, zeker als de desbetreffende kater niet gecastreerd is en een krolse poes tegenkomt. Hij zal dan bij haar in de buurt willen blijven, en dit kan kilometers verderop zijn.

Vanaf welke leeftijd?

Een minimale leeftijd om je kat naar buiten te laten is er niet, maar het beste is om hem pas vanaf 6 maanden oud naar buiten te laten. Dan heeft hij alle vaccinaties gehad en is hij gecastreerd of gesteriliseerd, mocht dat op de planning staan. Jonger dan 6 maanden zou in theorie wel kunnen, maar onthoud dat een kitten er graag op uit gaat om zoveel mogelijk te ontdekken. Het advies is echt om te wachten tot die 6 maanden.

Katten kunnen misschien wat onzeker worden als ze dan eindelijk naar buiten mogen, vooral jonge katten. Je kunt dan gerust een stukje meelopen, hij kan het prettig vinden dat je nog even in de buurt bent. Daarbij wil ik wel toevoegen dat iedere kat natuurlijk anders is.

Bang dat je kat niet terugkomt

Iets waar men toch bang voor is, vooral wanneer het de eerste keer is, is dat hun kat niet meer terugkeert naar huis. Dit is helaas nooit onvermijdelijk. Dat een kat niet terugkeert naar huis kan verschillende oorzaken hebben. Hij kan verdwalen, bijvoorbeeld omdat hij minder dan 6 weken bij je is op het moment dat je hem voor de eerste keer naar buiten laat gaan. Dit is eigenlijk te kort, het is zelfs beter om 8 weken te wachten. Ook kan hij ergens van schrikken, waardoor hij hard wegrent zonder goed om zich heen te kijken.

Niets aan de hand

Het is niet het eerste waar je aan denkt, maar je kat kan ook gevoerd worden door iemand anders, waardoor hij in eerste instantie niet terugkeert. Een andere reden is dat hij het gewoon heel erg naar zijn zin heeft ergens anders. Een kat kan in principe dagenlang wegblijven, in sommige gevallen zelfs weken of maanden, en dan toch weer heelhuids terugkeren. Gezien dit niet vanzelfsprekend is, is het een goed idee om toch eens te gaan kijken of er iets is gebeurd, vooral als het niet gebruikelijk is voor je kat om langer weg te blijven.

Kan een kat verdwalen

Een kat verdwaalt niet snel, maar het komt weleens voor. Als hij naar buiten gaat neemt hij de omgeving heel goed in zich op, net als bij mensen. Het verschil met mensen is dat katten ook nog eens ontzettend goed kunnen ruiken en zelf feromonen verspreiden met hun lichaam en urine. Dit doen ze om hun territorium af te bakenen. Toch kan het weleens gebeuren dat hij vergeet om goed om zich heen te kijken. Wanneer hij ergens van schrikt, vervolgens een richting in rent waar hij nog niet eerder is geweest, kan het zijn dat hij de weg terug naar huis niet meer weet. Ook als je verhuisd bent zal hij weer opnieuw zijn omgeving moeten gaan verkennen. Bij een verhuizing dien je lang genoeg te wachten voordat je hem voor het eerst naar buiten laat gaan. In het artikel over verhuizen met katten vertel ik daar meer over.

Rustige of drukke buurt

Je moet er misschien niet aan denken, maar er worden weleens katten aangereden. De kans dat dit gebeurt is groter wanneer je aan een drukke weg woont waar veel auto’s rijden en/of waar auto’s redelijk hard rijden. Dit gebeurt dan meestal in de nacht of in de ochtendspits. Niet alleen bij drukke wegen kan het fataal zijn voor een kat, ook in een rustige buurt kan het fout gaan. Rijdende auto’s, maar ook wegrijdende auto’s kunnen een probleem vormen. Zo schuilen katten weleens onder auto’s of motorkappen, en dit kan heel gevaarlijk zijn dit over het hoofd wordt gezien.

Hoe vind je jouw kat terug?

Er zijn verschillende manieren om op zoek te gaan naar je kat. Probeer in ieder geval aan te leren dat hij naar je luistert als je hem roept, voordat je hem naar buiten laat. Dit kun je thuis al trainen door hem wat lekkers te geven al hij naar je toe komt nadat je hem hebt geroepen. Ook is het een goed idee om je kat te laten chippen. Zo kan hij geïdentificeerd worden zodra hij verdwaalt en ergens gevonden wordt. Een chip kun je zelfs digitaal aan laten passen naar ‘vermist’. Daarnaast zou je een adres aan een halsbandje kunnen hangen, maar dit heeft niet de voorkeur. Het kan onveilig zijn omdat het halsbandje ergens aan vast kan blijven hangen.

Als je het vermoeden hebt dat hij nog in de buurt is, kun je het beste ’s nachts zoeken. Dan is het een stuk rustiger en stiller en een bange kat zal zich zo goed mogelijk proberen te verstoppen. Ga de plekjes na waar hij zich zou kunnen verschuilen en neem wat voeding en kattensnoepjes mee. Zet een bakje water en wat voer klaar in de buurt van je huis, met een kledingstuk van jezelf of een mandje of kussen waar hij vaak op ligt. Hij zal jouw geur zeker herkennen en dit kan hem helpen om zijn huis terug te vinden.

Hang posters op, informeer en vraag je buren en ga langs bij dierenasielen en dierenartsen in de buurt. Wettelijk gezien mogen dierenasielen jouw huisdier pas afstaan na 14 dagen, maar als je kat gechipt is gaat dit dus al een stuk makkelijker en kan jouw kat direct geïdentificeerd worden. Dat scheelt een hoop ellende.

Verhuizing

Als je recentelijk verhuisd bent, is het goed om hem ook in je nieuwe huis een tijdje binnen te houden voordat hij naar buiten mag. Hij moet alles opnieuw ontdekken, en als je dit te snel doet zal hij op zoek gaan naar zijn oude huis. Zodra hij ook maar iets herkent van zijn oude ‘routes’, kan hij de weg terug vinden naar je oude huis, vooral als de afstand tussen jouw nieuwe en oude woning relatief klein is. Voor de zekerheid houd je hem 6 tot 8 weken binnen. Sommige mensen zullen 2 of 3 weken voldoende vinden, maar dan is het risico eigenlijk al te groot.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *