Katten

Kattenkruid: wat doet het met katten?

Misschien dat je het voorbij hebt zien komen, of dat je het zelfs al in huis hebt gehaald. Ik heb het over kattenkruid, ook wel catnip. De meeste katten zijn er dol op, maar wat doet kattenkruid eigenlijk met katten?

Kattenkruid of catnip bevat een stofje waarvan katten opgewonden kunnen raken en zich gek kunnen gaan gedragen zodra ze eraan ruiken. Het kan een euforisch gevoel veroorzaken. De ene kat wordt er heel speels door, terwijl de andere kat er heel erg aanhankelijk door wordt. Er zijn tevens katten die er juist helemaal rustig door worden. Het verschilt per kat, maar de effecten zijn altijd van korte duur. Meestal houdt het gevoel dat ze ervan krijgen op na maximaal 15 minuten.

Het is duidelijk dat de meeste katten er ‘gek’ op kunnen reageren, maar is het dan wel goed voor het beestje? Waarom zou je het eigenlijk geven? Onder andere deze vragen zal ik in dit artikel beantwoorden.

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid (ook wel Nepeta Cataria) is een plant van Europese oorsprong. De plant wordt tegenwoordig ook gevonden in delen van Azië en Noord-Amerika. Het stofje dat in kattenkruid zit, waar katten een euforisch gevoel van krijgen, heet Nepetalacton. Dit stofje zorgt voor een mild hallucinerende werking, en is de oorzaak van de welbekende ‘kattenkruid-effecten’. Nepetalacton prikkelt de receptoren achterin de neus van de kat. Hij dient het dus in te ademen (of op te snuiven) om de effecten ervan te merken.

Hoe kom je aan kattenkruid?

Kattenkruid kun je in diverse vormen kopen. Je kunt het kopen in allerlei winkels, zoals dierenwinkels, tuincentra, andere speciaalzaken of gewoon online. Tegenwoordig kun je het ook zelf kweken; dit doe je op een warme plek in de tuin, gezien de plant veel zon nodig heeft. Verder is de plant niet heel veeleisend, je hoeft hem ook weinig water te geven gezien het een plant is die veelal in droge gebieden groeit. In de zomer dien je wel te checken dat hij niet uitdroogt.

De plant is heel erg populair bij de bijen en vlinders. Niet alleen katten zijn er dus dol op. De bloeitijd van kattenkruid is van mei t/m september; dan kleuren de bloemen roze, blauw of paars. De bladeren van de plant zijn grijs en groen.

Is kattenkruid schadelijk?

Kattenkruid is zeker niet schadelijk, tenzij je er hele grote hoeveelheden van zou geven. Te veel geven van iets is natuurlijk nooit goed. Het maagje kan van streek raken waardoor je kat buikpijn kan krijgen. Als je het te vaak geeft kan een kat zelfs chagrijnig worden of misschien misselijk. Geef het dus af en toe en in kleine hoeveelheden.

Sommige mensen vergelijken het met drugs, maar niets is minder waar. Nogmaals, het is niet schadelijk en ook zeker niet verslavend.

Waarom kattenkruid geven?

Je kunt een kat kattenkruid geven om hem te trainen, bijvoorbeeld om de krabpaal te gaan gebruiken of hem op een bepaalde plek te laten slapen. Als je kat er juist door kalmeert, kun je het ook gebruiken om hem rustig te maken wanneer hij gestrest is. Er zijn zelfs mensen die het gebruiken om een kat uit de keuken te houden wanneer ze aan het koken zijn. Een kat reageert er over het algemeen positief op, en dit is vaak de reden om het te geven.

Op welke manier kun je kattenkruid geven

Kattenkruid kun je in verschillende vormen kopen. Zo bestaat er kattenkruidpoeder of gedroogd kattenkruid, dat je over een speeltje kunt gooien of los kunt geven. Er zijn ook speeltjes te koop waar het kattenkruid al in zit, of dat het er in ieder geval naar ruikt.

Je kunt kattenkruid tevens in de vorm van een olie kopen, of een spray. Deze kun je over de speeltjes heen spuiten of op de favoriete plekjes van je kat. Er is niet heel veel nodig van kattenkruid, je hoeft er dus maar een beetje van te geven. Katten reageren al op kleine hoeveelheden.

Katten kunnen kattenkruid niet alleen ‘ruiken’ maar ook eten. Als een kat kleine hoeveelheden eet zal dit een kalmerend effect hebben. Eraan ruiken/snuiven zal een iets groter en meer euforisch effect geven. Als een kat er te veel van eet kan hij er van overgeven of op een later moment last krijgen van diarree. Zorg er dus voor dat het bij die kleine hoeveelheden blijft.

Katten die niet reageren op kattenkruid

Niet alle katten reageren op kattenkruid. Zo reageren kittens tot 6 maanden niet op kattenkruid (uitzonderingen zijn er altijd) en zijn er katten waarbij het gewoon nooit zal werken. Dit is erfelijk bepaald. Bij ongeveer 30% van alle katten heeft het geen effect. Als katten vaker kattenkruid hebben gekregen, zullen ze steeds een hogere tolerantie opbouwen tegen het stofje. Na een tijd zal het daarom minder effectief zijn. Je kunt proberen om het een langere periode niet te geven, zodat het effect weer terug gaat komen.

Er zijn ook katten, voornamelijk katers, die agressief gedrag kunnen vertonen bij het inademen van kattenkruid. Het is dus handig om het deze katten niet te geven.

Het beste kattenkruid

Bij het kopen van kattenkruid zijn er aankoopcriteria waar het kruid aan moet voldoen. Zoek naar een goed merk en bepaal het doel van het geven van het kattenkruid. Waar wil je het voor gebruiken? Is het de bedoeling dat je kat vaker voor de krabpaal gaat kiezen? Dan kun je het beste kiezen voor een spray. Zo zijn er verschillende doelen, waar een andere vorm voor te gebruiken is. Verder kun je nog de recensies van andere kopers lezen om zo een weloverwogen keuze te maken.

Kijk ten slotte ook even naar de ingrediënten op de verpakking. Het beste kattenkruid komt van de bladeren en de bloemen van de plant, niet alleen van de stengels. Op de verpakkingen kun je lezen waar het van is gemaakt.

Alternatief voor kattenkruid

Als kattenkruid niet werkt bij jouw kat of er agressief door wordt, kun je er ook voor kiezen om iets anders te geven. In principe hebben katten het niet nodig, maar ik kan me voorstellen dat je nieuwsgierig bent naar de alternatieven. Valeriaan is een alternatief voor kattenkruid. Het is een middel dat kan helpen om je kat te kalmeren. Ook dit kan verwerkt zitten in speeltjes of kussentjes. Er zat dan meestal gedroogde valeriaanwortel in.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *