Katten

Droogvoer of natvoer – wat is beter voor je kat?

Er worden talloze voedingsmogelijkheden en merken aangeboden voor katten om uit te kiezen. Welke dan het beste is om te kopen, kan soms moeilijk zijn om te achterhalen. Om het wat makkelijker te maken is het misschien verstandig om een onderscheid te maken in droogvoer en natvoer. Maar wat is dan beter voor je kat?

Het geven van droogvoer of natvoer aan je kat heeft beide voor- en nadelen. Wat voor jouw kat beter is, hangt af van meerdere aspecten. Zo kunnen zijn gezondheid, gewicht en hoe de situatie thuis is invloed hebben. De meeste katteneigenaren zullen vast weten dat katten van nature carnivoren zijn. In natvoer zit relatief meer vlees dan in droogvoer, waardoor je in theorie zou denken dat dit de betere optie is. Maar ook droogvoer heeft zo zijn voordelen, en daarom kan een combinatie van beide een goede oplossing zijn.

Een eenduidig antwoord op deze vraag is lastig om te geven. Om je toch op weg te helpen naar de juiste keuze, zal ik alle voor- en nadelen van droogvoer en natvoer uiteenzetten. Als je meer wilt weten over de juiste voedingsmiddelen voor je kat, raad ik je zeker aan om dit artikel te lezen.

Voor- en nadelen van droogvoer

Droogvoer wordt vaak gezien als een makkelijke oplossing voor de momenten dat je wat langer van huis bent. In sommige gevallen kan dat voldoende reden zijn om enkel droogvoer te geven. Hiernaast zijn er nog meer voordelen waarom je dit kunt geven, of dat nou in combinatie met natvoer is of alleen.

Voordelen van droogvoer

Katteneigenaren die vaak of lang weg zijn van huis kunnen er veel voordeel uit halen om hun kat(ten) droogvoer te geven. Het blijft over het algemeen langer goed uit de verpakking dan natvoer, en het kan makkelijker in een automatische voerbak worden gegeven, waardoor je kat nog vaker over de dag kan eten en dus ook wanneer je langer van huis bent. Als je jouw kat vaker alleen (moet) laten, raad ik je aan om het artikel ‘Hoe lang kan een kat alleen zijn?’ te lezen. Daar staat meer informatie over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Het geven van droogvoer kan helpen om het gebit te ondersteunen en gezond te houden, doordat de brokken tandplak tegengaan. Het eten van de brokjes zou een ‘poetseffect’ hebben op de tanden van een kat. Dit is echter alleen het geval bij bepaalde brokjes met een speciale grootte, vorm en/of textuur. Naast het gezond houden van het gebit, kan droogvoer tevens helpen bij de spijsvertering en de darmflora.

Een ander groot voordeel is dat een kleine hoeveelheid van droogvoer al veel energie en voedingsstoffen bevat. Het maakt overigens wel verschil wanneer je hoogwaardig voer geeft, waar dit ook daadwerkelijk het geval is. Daarnaast is de houdbaarheid van droogvoer een stuk langer dan bij natvoer, en ook de prijs is in verhouding een stuk lager.

Nadelen van droogvoer

Droogvoer bevat erg weinig vocht en relatief veel natrium. Hierdoor kan een kat makkelijker uitdrogen, vooral gezien katten van nature slechte drinkers zijn. Door deze uitdroging kunnen er problemen ontstaan met de urinewegen en nieren. Daarnaast bevat droogvoer over het algemeen minder eiwitten en juist meer koolhydraten, waardoor het verteren moeizamer verloopt dan bij het eten van natvoer.

Voor- en nadelen van natvoer

Ook natvoer heeft zo zijn voor- en nadelen. Zoals al eerder in het artikel beschreven, zijn katten van nature carnivoren en is het dus hartstikke logisch dat zij ook daadwerkelijk vlees krijgen. De hoeveelheid vlees in natvoer is namelijk een stuk groter dan in droogvoer. Dit lijkt misschien reden genoeg om hiervoor te kiezen, maar laten we vooral de andere voordelen, maar ook nadelen niet vergeten.

Voordelen van natvoer

Het geven van natvoer is een uitstekende en makkelijke manier om katten voldoende vocht binnen te laten krijgen. Ze drinken over het algemeen vrij weinig en de kans op uitdroging wordt op deze manier vele malen kleiner. Wanneer een kat voldoende vocht binnenkrijgt, zal ook de kans op urineweginfecties en nierproblemen kleiner worden.

Daarnaast zullen ook de wat moeilijkere eters onder de katten (al zijn katten over het algemeen vaak moeilijke eters), sneller willen eten wanneer er natvoer wordt geserveerd, vooral door de intensere geur en alles variaties aan smaakjes. Natvoer kan tevens een goede uitkomst zijn voor katten met pijn in het gebit. Katten met pijn kunnen moeilijk tot niet kauwen en dan zijn brokken niet de meest gunstige en comfortabele optie.

Natvoer bevat bovendien relatief meer eiwitten en gezien het (nog steeds) carnivoren zijn, is dat een mooi voordeel. Ook de hoeveelheid calorieën in natvoer is aanzienlijk minder dan de hoeveelheid calorieën in droogvoer.

Nadelen van natvoer

Naast de voordelen heeft het geven van natvoer ook zo zijn nadelen. Voor je kat betekent het namelijk dat natvoer niet gaat helpen bij het verwijderen van tandplak. Gelukkig kun je zelfs tandpasta en een tandenborstel speciaal voor huisdieren kopen en gebruiken om hier zo veel mogelijk bij te helpen.

De houdbaarheid van natvoer is over het algemeen korter dan bij droogvoer, en het kan in verhouding een stuk prijziger zijn. Ook de troep en geur die het soms kan geven zal niet voor iedereen ideaal zijn, maar daar heeft jouw kat natuurlijk geen problemen mee. Wel is het vervelend om natvoer te serveren wanneer je langer van huis weg moet, gezien het niet lang vers en goed blijft nadat je het uit de verpakking haalt.

Een combinatie van droogvoer en natvoer

Zoals je kunt lezen hebben zowel droogvoer als natvoer voor- en nadelen. Daarom raad ik je ook zeker aan om een combinatie van beide te geven. Zo krijgt je kat het beste van beide werelden. Het is dan wel van belang dat je de voeding ‘los’ van elkaar geeft, dus op andere momenten van de dag. Zelf geef ik gedurende de dag brokken (door middel van automatische voerbakken) en rond etenstijd (ongeveer om 18:00 uur) voorzie ik ze allebei van een half zakje natvoer. Dit is al vanaf dat ze kittens waren, en ze vinden het een feest om te krijgen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *