Katten

Katten en chocola: hoe gevaarlijk is dat?

De meesten weten al dat chocola giftig is voor katten. Het is dan ook verstandig om dit niet in de buurt te laten van je huisdier. Helaas kan het toch gebeuren dat je kat onbedoeld chocola binnenkrijgt. Dan is het heel nuttig om te weten hoe je daarmee omgaat. In dit artikel vertel ik je daar graag meer over.

Katten en chocola gaan absoluut niet samen. In chocola zit een stofje dat giftig is voor onder andere katten, namelijk theobromine. Een kat zal zelf niet heel snel en/of veel chocola eten vanwege het kieskeurige karakter, maar het komt helaas weleens voor. De symptomen die dan kunnen voorkomen zijn afhankelijk van het type en hoeveelheid van de chocola en het gewicht van je kat. Het is sowieso verstandig om de dierenarts te bellen.

Het kan heel erg gevaarlijk zijn en daarom is het echt verstandig om je hierover in te lezen, zodat je de situatie snel en beter kunt inschatten als het (helaas) toch een keer gebeurt, en dat je weet hoe je het beste met de situatie om kunt gaan. In dit artikel vertel ik je graag alles over katten en chocola.

Wat gebeurt er als katten chocola eten?

De eerste verschijnselen treden vaak binnen 4 tot 12 uur op na het eten van de chocola. Het kan ook voorkomen dat de verschijnselen pas na 24 uur optreden, vooral wanneer je kat de chocola heeft opgegeten terwijl het nog in een verpakking zat. De verschijnselen kunnen zo’n 72 uur aanhouden.

Symptomen

De symptomen die kunnen optreden lopen heel erg uiteen. Je kat kan bijvoorbeeld heel erg onrustig worden, veel willen drinken en/of plassen, last krijgen van braken, diarree, rillingen, een verhoogde hartslag en/of temperatuur, spierstijfheid, hijgen en in heftige gevallen zelfs epileptische aanvallen, coma en/of sterven.

Type chocola

Welke symptomen jouw kat laat zien, zal onder andere te maken met het type chocola. Hoe donkerder de chocola, hoe hoger de het cacaogehalte, hoe gevaarlijker het is voor je huisdier. Zo zit er in witte chocola maar heel weinig theobromine, waardoor dit niet heel snel gevaarlijk zal zijn.

Bij melkchocola is dit gehalte ook nog vrij laag, maar echt grotere hoeveelheden hiervan kunnen alsnog leiden tot problemen. Zodra je richting pure chocola gaat, kan het al vrij snel gevaarlijk zijn. Het cacaogehalte is dan hoog, en kan bij extra pure chocola zelfs extreem hoog zijn. Cacaopoeder is zelfs nog giftiger.

Je kunt dus stellen dat je bij witte chocola je nog geen zorgen hoeft te maken. Als je kat daar veel van heeft binnengekregen kan het alsnog leiden tot darm- en/of maagproblemen, omdat er een hoog vetgehalte in witte chocola zit. Het is dus niet de bedoeling dat je dit alsnog aan je kat gaat geven, omdat het minder giftig is. Nogmaals: hoe donkerder (en bitterder) de chocola, hoe gevaarlijker.

Hoeveelheid van de chocola in combinatie met het lichaamsgewicht

De hoeveelheid van de chocola speelt ook een hele grote rol bij de verschijnselen die op kunnen treden bij je kat. Een kat zal er niet zo snel heel veel van eten, vooral omdat katten heel erg kieskeurig zijn als het gaat om eten. Bij honden komt chocoladevergiftiging dan ook veel vaker voor.

Verschijnselen zullen veelal gaan optreden vanaf ongeveer 20 mg theobromine per kg lichaamsgewicht.

Als het boven de 100 mg komt, kan het zelfs dodelijk zijn. Wanneer je dit omrekent naar chocola, kom je bij melkchocola ongeveer op meer dan 6 gram per kg lichaamsgewicht en bij pure chocola ongeveer 0,8 gram per kg lichaamsgewicht. Vanaf 45 gram melkchocola per kg lichaamsgewicht kan mogelijk fataal zijn, bij pure chocola is dit al vanaf 6 gram per kilo lichaamsgewicht.

Dat dit het gemiddelde is waarbij de verschijnselen optreden, betekent niet dat dit voor iedere kat geldt. Iedere kat is namelijk anders, dus als het vermoeden er is dat je kat chocola heeft gegeten, is het altijd verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Als het gaat om een heel klein beetje witte chocola, is het een ander verhaal.

Wat als mijn kat chocolademelk drinkt?

Het is nu duidelijk hoe het zit met de verschillende soorten chocola, maar wat als je kat nou iets anders binnenkrijgt, zoals chocolademelk? Over het algemeen wordt gesteld dat 20 mg theobromine per kg lichaamsgewicht kan leiden tot milde verschijnselen. Vanaf 40 mg kunnen er ernstigere verschijnselen optreden. Dit betekent voor een kat van 5 kg dat 16 gram pure chocola of 50 gram melkchocola kan leiden tot milde klachten. Als dezelfde kat 50 gram pure chocola of 150 gram melkchocola opeet kan dit ernstige klachten geven.

Als je kat enkele slokjes chocolademelk heeft genomen is de giftigheid echt heel erg klein. Zelfs bij een flink glas van 250 ml, heeft hij ongeveer 94 mg binnengekregen. Voor een kat van 4 of 5 kg zou dat niet fataal hoeven te zijn.

Wat moet je doen als je kat chocola heeft gegeten?

Het is duidelijk dat je jouw kat nooit chocola moet voeren, maar wat nou als het toch een keer gebeurt? Je kunt het beste direct de dierenarts bellen, tenzij het gaat om een heel klein stukje witte chocola. Er is geen ‘antigif’ tegen theobromine bekend. Je kunt daarom enkel de symptomen proberen te bestrijden of het zo snel mogelijk uit het lichaam proberen te krijgen.

Dierenarts

Als jouw kat chocola heeft gegeten dien je de dierenarts te bellen. Probeer voor jezelf, en later voor de dierenarts, helder te hebben wat voor soort chocola hij heeft gegeten en hoeveel hij ongeveer binnen heeft gekregen. Zoals eerder in het artikel beschreven kan het type chocola en de hoeveelheid veel verschil maken. Weet je niet hoe lang het geleden is dat hij het heeft gegeten? Bekijk dan goed of hij al bepaalde symptomen laat zien. Als je wél weet wanneer hij het heeft gegeten, dien je dit direct te vermelden. De dierenarts kan samen met jou inschatten hoe ernstig de situatie is.

Braken

Als de chocola nog niet zo lang geleden opgegeten is, kan het zijn dat je kat het stofje nog niet heeft opgenomen in zijn lichaam. De dierenarts zal je kat willen laten braken om het er zo snel mogelijk uit te krijgen, zeker als het nog binnen 2 uur na inname is. Dit zal hij doen door een braakmiddel toe te dienen. Onthoud dan wel dat een kat het makkelijkste braakt op een volle maag, probeer hem daarom alvast een klein beetje te laten eten voordat het middel wordt toegediend.

Norit

Je kunt je kat ook Norit (actieve kool) geven. Dit zijn capsules waardoor de opname van de chocola wordt geremd in de darmen. De dosering voor norit is 2 gram per kg lichaamsgewicht, elke 4 uur totdat de ontlasting komt. Elke capsule bevat 200 mg, je dient dus 10 capsules per kg lichaamsgewicht te geven. Je kunt het halen bij de apotheek of drogist. Voordat je het geeft dien je eerst te overleggen met je dierenarts.

Symptomatisch behandelen

Als je kat wel al symptomen vertoont dien je direct de dierenarts te bellen en er zo snel mogelijk naar toe te gaan. De dierenarts zal de symptomen proberen te behandelen. Dit kan door het geven van medicatie, het aanleggen van een infuus, het schoonspoelen van de maag en/of opname in de kliniek.

Overlijden

Bij een hele ernstige vergiftiging kan het helaas heel erg snel gaan. De kans is dan heel groot dat je kat zal overlijden. Voorkomen is veel beter dan genezen, dus let er echt op dat je geen chocola laat slingeren op plekken waar je kat bij kan.

Wat is nog meer giftig voor katten?

Niet alleen chocola kan giftig zijn voor katten. Ook andere etenswaren zijn giftig. In het artikel ‘Is melk goed voor katten?’ schrijf ik bijvoorbeeld over de lactose-intolerantie bij katten. Ook druiven, rozijnen, uien, knoflook en rauwe eieren kunnen giftig zijn. Niet alleen etenswaren kunnen gevaarlijk zijn, ook sommige planten of medicijnen zoals paracetamol kunnen erg gevaarlijk zijn.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *